Direktlänk till inlägg 25 november 2010

Självkänsla - självförtroende

Av Sofia - 25 november 2010 20:04

Självkänsla är enligt Nathaniel Branden, psykolog och samhällsdebattör:

Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående.

 

Självförtroende är individens tilltro till sin förmåga att prestera. Det kan röra sig om arbete, skola eller sociala sammanhang. Självförtroendet kan snabbt tränas upp. Många blandar ihop begreppet med självkänsla.

 

Självkänsla handlar om det vi är medan självförtroende handlar om prestationer och kompetenser. Självkänsla och självförtroende är olika separata delar av vår psykologi.

 

Ovan rader har jag tagit från Wikipedia. Efter min senaste "debatt" med vänner på Facebook kände jag för att skriva lite om det och hur svårt det kan kännas ibland.


Jag var med om en hemsk upplevelse (råkade ut för en hemsk människa) förra veckan i mitt jobb. Då jag är styrd av sekretess etc. nämner jag naturligtvis inte några som helst detaljer. Men jag tog åt mig - trots chef och kollegors uppmuntrande ord och stöd - kände jag mig "dålig" och både grät och mådde illa över vad som hänt. Reaktionen blev verkligen stark. Jag har funderat mycket på varför? Ananlyserade varenda lite händelse i detta aktuella ärende och kan inte komma fram till att jag gjorde några som helst fel. En del sa till mig: Tänk gås nu Sofia. Ta inte åt dig! Men det var omöjligt att låta detta kletiga elände rinna av mig.


Det förunderliga var att min "magkänsla" sa mig att det inte kändes bra när personen i fråga ringde mig för första gången. Förstår inte hur en människa kan vrida på saker o ting och bete sig så illa. En människa som är sjuk får man väl iofs ha förståelse för men får man behanla medmänniskor hur illa som helst för det? Det hela är nu utagerat och jag har förstått efteråt att jag inte är den enda människa som blivit drabbad. En lite tröst men ändå rätt tragiskt.


Ha en bra kväll!! 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pelle

25 november 2010 20:25

Jag hörde nämnda människas kommentar när hon passerade mitt kontor, först pratade hon om ditt agerande (tror jag), i nästa andetag vänder hon och säger högt att hon inte accepterar att någon pratar bakom ryggen om henne..... Det måste vara en mycket egofixerad o sjuk människa! Ta inte åt dig vännen!

Sofia

25 november 2010 21:40

Ja, Pelle...vilket möte (du måste ju hört en del - lyhört på g:a Rang). Skönt att ha så många med sig och att fler fick se och höra.. Glömde nog att säga att hon ringde idag IGEN. Jag tog dock ingen skit idag... "Kunden" har inte alltid rätt!!

 
Ingen bild

Andreas

25 november 2010 20:43

Kram! Du är bra du. Det är obehagligt att bli utsatt för psykiskt sjuka människors värld. De försöker passa in oss i sitt sätt att se världen genom att (medvetet eller omedvetet) manipulera oss och det är ju en kränkning eftersom vi vill behålla vårt (förhoppningsvis sundare) sätt att vara och se på saken. Ibland är man sårbar, ibland mer gås. Men det är alltid bra att prata med andra när det händer. Vänner är bra :)

Sofia

25 november 2010 21:46

Tack Andreas! Har faktiskt känt mig utsatt! Å det är stöd från kollegor tillika vänner som fått mig på bättre tankar. Å sen att man har en vän som är en RIKTIG psykolog, och sätter ord på exakt hur det är (din kommentar), är en häftig känsla!!

 
Ingen bild

Anna Giss

26 november 2010 21:09

Utan att veta något om händelsen.. du vet ätt man ibland hamnar i kläm, utan orsak :-(

Det är ju trots allt lättare o gå vidare om man vet att allt kanske inte står rätt till på hjärnkontoret ;-)

Kram på dig!

Sofia

27 november 2010 16:58

Tack Anna! På nåt sätt stärker väl händelser som dessa även att jag lätt hade kunnat vara utan denna.. Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - Fredag 21 sept 18:26

Har denna veckan, onsdag och torsdag varit på kurs i bostads- och lokalhyra. På en plats jag aldrig varit förut. På slätten vid VARA. Vi åkte på snirkliga vägar och mötte nästan oss själva när vi for i svängarna. Plötsligt låg det bara där - Sveriges...

Av Sofia - Onsdag 19 sept 17:58

Hur många gånger har man inte drömt om att få resa tillbaka i tiden. Stanna ett tag och se hur det var, hur det såg ut. Många gånger när jag gick i min hembygd, på Runåsen och runt omkring Norra Sandsjö kyrka fantiserade jag om hur livet såg ut där d...

Av Sofia - Tisdag 18 sept 20:09

Afrikavärme. Stormar i världen gör att vi får go sommarvärme hela dan. Man tackar även att man vet att de hårda vindarna (där de är) ställer till det rejält. Arbetsdagen har inneburit konsult på rummet och rensning av personuppgifter. Enligt GDPR...

Av Sofia - Söndag 16 sept 20:27

......idag är det DAVIDS födelsedag! 17 år. Han var cirka en timme gammal, nu, för 17 år sedan och det var så häftigt att bli tre-barnsmor och fått ytterligare en välskapt gåva. Kan inte fatta hur snabbt åren går. Nu är han både längre (mycket längre...

Av Sofia - Lördag 15 sept 09:32


Idag har Sigrid namnsdag. Sigridadan. Grattis till oss. Jag har namnsdag. Min mamma har namnsdag. Himmelens klokaste ängel har namnsdag. Min mormor Sigrid. Fick aldrig förmånen att träffa henne vilket för evigt är en sorg. Om några månader, i novemb...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se