Alla inlägg under augusti 2012

Av Sofia - 21 augusti 2012 18:38

Dagens blogg är ett tack till min syssling Patric Egnell. Jag vill skriva några rader om det stora och gedigna arbete han har lagt ned på att släktforska. Hans webbsida har rubriken …och jorden står evinnerligen kvar…. och det är så sant så sant….


Har nu ägnat några timmar de senaste kvällarna åt att undersöka och titta på detta enorma släktträd. Lätt att navigera och söka uppåt och nedåt i leden. Han har under några år vilat en aning från forskandet men nu återupptagit jobbet med att bl.a registrera nya små släktingar, skriva notiser och spännande information.


I samband med detta har jag fått veta att min mormor Sigrid inte växte upp hos sina biologiska föräldrar utan var fosterbarn hos sin farbror. Det är en märklig känsla även om det absolut inte har någon betydelse (jorden står kvar ;). Men ändå – min världsbild och historia rubbas ju en aning… Har man alltid trott att mormors mor hette Amanda Sophia förändras mina stjärnor på himlen när hon istället hette Emma Lovisa… Å fadern hette inte Anders utan Carl August… Jag fick ju tyvärr aldrig träffa min mormor men ändå känns det som att jag känner henne så väl. Främsta anledningen till detta är ju att min mamma alltid har pratat om mormor på ett ”nära” sätt och sen har det säkert med det skrivna ordet att göra… Kanske hon precis som jag också mådde bättre av att skriva dikter, att författa…


Min mamma visste inte att det låg till såhär och historien bakåt förändras ju helt klart. Mormor växte alltså upp hos sin farbror vilket gjorde ju att de som vi trodde vara hennes syskon istället var hennes kusiner. Min mormors biologiske far dog 1905 – alltså när Sigrid var endast 4 år. Den troliga orsaken var säkert att änkan Emma, hennes mor, inte orkade ta hand om alla barn… Ingen vet med säkerhet! Tror inte Sigrid saknade något när hon var liten – helt övertygad om att hon fick en trygg barndom och dessutom älskad av sin fostermor och fosterfar!


Den nu lite omtumlande faktan får mig att ändå ställa många frågor. Visste mormor vem som var hennes biologiska mamma? Mormor var fyra år när hon fick en annan familj… Hade hon minnen av sina riktiga föräldrar? Träffade hon sin mamma senare i livet (det var ju ändå nära släkt och bodde inte så långt från vararandra i trakterna Norra Sandsjö med omnejd? I så fall – vilka känslor hade isåfall den biologiska modern då? Tack Patric för det jobb du lagt ned. Ett fantastiskt arbete som är värdefullt för mig, för oss, för mina barn. Å sen…om vi verkligen är sysslingar kanske inte spelar så stor roll. Vi är ju släkt hur som helst och dessutom gemensamma intressen – släkt, ord och musik!!!!


Kika gärna in om ni vill se ett häftigt exempel på släktträd! http://www.slaktforskning.diktochverklighet.se

ANNONS
Av Sofia - 20 augusti 2012 20:49

Klurigt val eller? Nästan så stryktvätten lockar som alternativ. Nädå - här överdrev jag nog lite (igen). "Ensam mamma söker" kommenterar jag inte ens....suck! Dallas i ny kostym. Hur fräscht känns det på en skala. Enda anledningen till att jag vill kolla premiärprogrammet är att se vissa av originalskådespelare. Har förvisso kollat de ganska frekventa reklamsnuttarna och ser den förr så fagre Bobby numera likna vilken gubbe som helst. JR var väl aldrig någon man betraktade som särskilt snygg på 80-talet men nu....ser ut som ett vandrande skelett + ett par ögonbryn som sax modell större borde ta sig an.


Å brudarna....vilka är med? Sue Ellen såg jag på nån bild - har åldrats med stil. Pamela - den ursnygga Pamela har jag inte sett....det SKULLE kunna vara en av de mörka tjejerna på den där bilden men plastikoperationerna har då förvandlat henne rejält. Näe...nu sitter jag bara å antar en massa och det ska man verkligen inte. Bara för att det är Amerikat så är ju inte allt på samma vis... Det var bara det att jag såg en bild på Sylvester Stallones mor häromdan. Googla på henne - här snackar vi operationer. Världens största mun - HUA!!!


Jag minns hur stort det var när programmen gick när jag var i tonåren. Man missade bara inte ett avsnitt. De första kom väl 1978 och jag är nästan 100 på att jag inte fick se dem för mamma. Men sen...typ 11-12 års åldern - då satt man klistrad och sög i sig alla intriger och fattade kanske 50%.


Det har varit en märklig dag. Klibbigt, varmt och utan energi. Det är så ibland och kanske mynnar detta ut i TV-gnäll - vad vet jag... Alltid är man inte på topp!! 


I morgon är det första skoldagen. Äldsta tösen i huset spelade Queen på full volym tills mitt utbrott kom. Queen i all ära men det finns ju syskon variant mindre som oxå bör få sin sömn...i tid..


Nähä - nu är det dax för......DALLAS!!!!!!

ANNONS
Av Sofia - 19 augusti 2012 18:48

Mmmmm, det är skönt. Tror nästan det är den varmaste dagen på hela sommar som snart passerat. Stella och jag har precis kommit hem från en liten cykeltur. Inte till svampskogen men till Willys för att inhandla var sin glass. Vi satte oss på varsin gunga på Åkersskolans skolgård och njöt av varma vindar och sol. En skolgård på en söndagseftermiddag - fullkomligt öde och stilla. Å på tisdag ringer det in. Stella är fortfarande i den åldern att hon längtar till skolstart och det underlättar ju tillvaron. De övriga barnen längtar nog mer än de vågar erkänna.... ;) det är ju så när de blir äldre. JAG längtar till skolstart. Längtar efter lite rutiner och något mer trötta barn fram på kvällskvisten. Ska bli skönt att få lite struktur i vardagen, lika skönt som det känns när skolan slutar i juni - att slippa den där strukturen för ett tag.


Det har varit en skön söndag och jag kan inte skryta med att ha varit supereffektitv. Sov länge efter gårdagskvällens fantastiskt trevliga och mycket goda kräftskiva. Gick en Träsländapromenad och insåg att det var varmare än jag trott - pust! Sen blev det solstolen i trädgården. Stella och jag planerade att dela ut hennes kalasinbjudningar men det gick sådär bra. Inbjudningarna är borta - puts väck! Finns ingenstans! Får göra nya. Det blev en glass-cykeltur istället vilket gjorde ledsen Stella till en glad tjej igen.


I morgon är det jobbdax och Stella börjar fritids - med andra ord ska hon väckas senast 07.00 DET blir en utmaning!!


God kväll!!!

Av Sofia - 18 augusti 2012 13:04

Stella fyller snart 8 år men igår tjuvstartade vi med kalas. Vackert väder och sol - altanen nyttjades till sena timmen igår. Vi kastade om planerna och satsade på grill istället för gryta. Det blev en mycket trevlig afton och Stella blev så glad för presenter i form av pengar, kläder och Top-Model-grejer. En underbart god tårta hade mormor i vanlig ordning gjort (TACK!) och av den blev inte särskilt mycket över. Är det nån däremot som är sugen på pastasallad idag är det bara att komma hit.... Hur svårt kan det va? Att beräkna rätt? Lördagslunchen är ju räddad. 

 

Idag var det mindre roligt att gå ut till bilen då vi skulle på stan. Någon (d.v.s. undertecknad) hade öppnat takluckan igår när Stella skulle hämtas. Då var det hett och torrt - det var det inte i natt och eftersom samma person inte stängde den så kan ni ju räkna ut resten själva....med tanke på allt regn i natt.... Suck - vad trött jag blir. Men!!!!! jag gjorde det inte med flit..

 

Ikväll laddar vi om för KRÄFTSKIVA hos goa grannar. Å som jag längtar. Såååå gott det ska bli. Allt är gott där - från början till slut och att få avsluta med att sörpla och tugga på denna delikatess - mumma!!

 

Ha en fortsatt fin lördag...jag ska ut och byta handdukar...i bilen....  

 

 

Snart åtta år!!

 

Lite grillfix innan gästerna anländer - jag och Ulf

 

Monica, mormor, farfar, farmor, morfar, Anders (å Ulf i bakgrunden)

 

Anders, Lotta, Pelle o Monica

 

Kristin, Stella och Elin

 

Stella, Elin o Lukas

 

David, Simon och Anton 

 

Paketöppning

 

Stella hugger in på goda tårtan

 

Mormor Gunilla tillika tårtbakerska

 

Morfar Kenneth

 

Ord överflödiga

 

En ros från Torset...

Av Sofia - 17 augusti 2012 14:21

Premiär 17 augusti!! Jag pratar inte kräftor nu, jag pratar bad.... Det är så man skäms o än värre att jag erkänner: Idag har jag badat i sjö för första gången i år!!! Kan möjligen, kanske, troligen, MED ALL SÄKERHET ha å göra med att jag cyklade en rejäl runda lite över min kapacitet (läs genomsvettig) innan jag anlände till Stensjöns badplats. Å det var t.o.m skönt att doppa sig vilket inte ens ha lockat mig tidigare i somras. Nu är det gjort o jag är allt lite stolt ; ) Ulf, min snälle make, som besåg mitt närmande mot vattnet tyckte jag liknade hans mormor när det gällde tveksam "doppning".....

Ja, vi åkte badade och eftersom släkten anläder kl 19.00 på Stellakalas blir det städningen som får stryka på foten! Å faktum är att det är hiskeligt onödigt att gno före de kommer...å lät därmed som en av den manliga delen av folket! Kan hålla med en sån här dag när solen skiner!!!

Så gott att va ledig idag - helgen förlängs med ovärderliga timmar!!! Nu blir det fika i gröngräset o jag hoppas på att getingarna INTE såg att vi kom hit!!!

Ha en fortsatt fin fredag!!!

Av Sofia - 15 augusti 2012 20:14

Grattis till vår Stella idag på namnsdagen! Sveriges nya lilla prinsessa Estelle har ju även hon namnsdag idag men jag syftar ju såklart på min egen lilla prinsessa.


Hon är ju inte hos oss denna vecka och desto mer tankar får du lilla vän. Minns idag för 8 år sen – hade gått över tiden med 10 dagar – du var beräknad till den 5:e augusti och inte för att jag visste att det var en tjej som bodde där inne men att du skulle heta Stella om det var en flicka – det var bestämt. Extra festligt om du hade anlänt på din namnsdag den 15:e augusti. Ytterligare 10 dagar till fick vi vänta och snart firar vi större med både fest, paket och barnkalas!


En solig dag är snart till ända. En härlig tur i skogen blev det utan svamppåse men med löpardojor. Men min svamp-letar-blick är påkopplad så jag nästan trampar fel….. Det gäller att fokusera – alltid – nu är det löpning som gäller – en annan gång är det kantarellplock! Alltid ett sant ord – var i nuet! Du lever dubbelt genom att inte älta det förflutna eller bara längta till det som komma skall. Men ändå…..jag längtar ändå lite till morgondagen… Ledig på fredag och en rolig kommande helg!


Carpe diem   


 

En stjärna!!!! som faktiskt namnet Stella betyder!

Av Sofia - 14 augusti 2012 22:04

Ja, det är en skön syn.... Två fina kantarellmackaor - o framförallt goda - när jag kom hem från jobbet. Efter ordinarie arbetstid tillbringade jag några timmar på ett möte och fick prata om siffror, driftskostnader och hyreskontrakt. Scary, scary, scary... Nja, det gick bra - när jag bara är påläst så fixar jag att stå o tala inför publik - annars inte. Sjunga är lättare, mycket lättare... Kanske skulle man satt lite toner till kronorna. Nu känner jag att jag håller på att bli trött i skallen och flamsig och såklart att 13 h med hjärna hyfsat på spänn, känns.... Därför var det extra gott att få i sig de där mackornna nu. Nu väntar kudden!!


Sa adjö till dagens kantarellplockaren tillika kantarellmacksfixaren (=min man) när jag kom hem. Då gick han o jobbade. Så nu har vardagen dragit igång ordentligt. Ulf har börjat jobba och vi ses.....till helgen förutom korta glimtar. Å helgen ser jag fram emot. 8-årskalas för Stella på fredag och kräftskiva med goa grannar på lördag. Tänk om den "lilla tillfälliga" värmebölja kan få fortgå några dagar till. Då ligger fredagen riktigt bra till för att kompa ut. Å jag har råd med dessa timmar med tanke på dagens 13 st.


Goooood natt!!!!

Av Sofia - 13 augusti 2012 20:35

...eller åtminstone årstiderna... 13 augusti - alltså vi har inte ens hoppat över till sista hälften av augusti. Höstkatalogerna har kommit från både H&M, Ellos och La Redoute (de kataloger jag brukar få). Det var iofs ett tag sen och jag vill inte öppna dem..vill inte se höstjackor, kappor och ulltröjor, vantar och mössor - inte NU!!! Inte än!!!! Här har jag ett val. Jag kollar sen (när allt jag vil ha ha tagit slut). Bäst så - det blir ju billigare.... Sa hon som sen kan gå till H&M i Nässjö och införskaffa den där urmysiga vinterkoftan...


Sitter här och kollar en fantastiskt vacker Lena Ph på Liseberg. Fräschare och finare än någonsin bjuder hon på sig själv som hon brukar göra. Å det är jag och flickorna som är hemma. David och Ulf är i Eksjö. Å vad gör de där? Jo, David har sin första bandyträning...på IIIIIIIIIIIIIIS. På sånt där kallt och hårt underlag ni vet. Inte barmarksträning som man skulle kunna tro eftersom solen lyst hela eftermiddag från klarblå. Å varför hela friden skulle de åka till Eksjö i såfall när Nässjö med omnejd är full med fin skog och underbara slingor/gång- och cykelvägar. Näe, 13 augusti är det dax för isträning. Nog för att jag tycker det är lite tidigt med bara ordet "is" men å andra sidan är det lite häftigt för killarna att "känna på" isträning". Dessutom tyckte David det var jättekul att åka dit idag så jag ska verkligen inte gnälla..


Men gränserna för vinter- och sommarsporter är ju snart mer- eller mindre utsuddade. Varför ha vinter-OS och sommar-OS? Kör ihop hela skiten och låt det hålla på dubbelt så lång tid! Hockey i sommar-OS och fotboll i vinter-OS!! På tal om OS missade jag tydligen den fantastiska avslutningen igår. Hoppas, hoppas den finns på SVT-play så man kan kolla på alla artisterna och deras härliga show.


Godkväll!!!

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20 21 22
23
24 25 26
27 28 29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se