Alla inlägg under november 2013

Av Sofia - 22 november 2013 19:23

Underbar dag! Man löser ett problem som kommer innebära tidsvinst och effektivitet! Underbara pivottabeller! Excels egna lilla pärla när det gäller sorteringsbegrepp!! En fredag som jobbmässigt kommer att gå till historien för mig. Jag har "löst gåtan" i modulen anläggningsreskontran eller åtminstone är jag en väldigt stor bit på väg. Å sen denna välsignade pivottabell som eliminerar knyppling eller handarbete med siffror. Ja, ni som inte vet vad pivot är...det är som trolleri! Tänker inte ens börja förklara hur det fungerar...då blir dagens inlägg km-långt.


Satt länge på jobbet och fixade till mina älskade listor, sedan vill Johanna ut till Grimstorp där hennes pojkvän bor. Hon fick övningsköra. Första gången (faktiskt) när jag sitter bredvid.... Scaaaaary...känsla... Att min dotter 17 år sitter o styr bilen och JAG - mamma - sitter bredvid helt utan kontroll (visst jag kan kasta mig på handbromsen)... Men det gick så bra så bra. Mörkerkörning och hon bländade av, växlade upp och höll sig på vägbanan samtidigt. Det kommer gå hur bra som helst. Det gäller att få rutin, rutin, rutin.. 


När jag sedan kom hem var det "huset fullt". Stella hade kalas med två tjejkompisar. Kolla på E.T och käka pop-corn. David och Elin har kompisar på plan 2 och snart ska vi samla oss omkring en lasagne som Ulf har gjort. Vrålhungrig är jag så det blir underbar! Å det enda jag inte har gjort (som jag hade föresatt mig idag) är att städa. Kanske skulle jag göra en pivottabell i excel även för detta. Jag sa ju att det gicka att trolla med dem...


God kväll!!!!!

Av Sofia - 20 november 2013 18:43

Igår - en nation som förväntansfullt skulle se sina blågula hjältar skjuta Sverige till #fotbolls-VM i Brasilien nästa sommar. Oddsen var låga redan före avspark. Sverige var tvingade att göra många mål jämfört med Portugal om vinsten skulle bli svensk. Med tanke på att maskinen eller geparden Ronaldo spelar i motståndarlaget känns uppgiften rätt knepig men visst - det HADE KUNNAT gå... Men det gjorde det inte. "Ronaldo dödade vår VM-dröm" som det står i sportbilagorna idag. Jag gick o la mig när det stod 1-0 till Portugal. Kändes liksom - skit samma - Sverige skulle behöva göra 3 mål för att ta över.. Men så tände Zlatan lite hopp. Man hör nämligen rätt väl i huset när det blir mål även om man ligger i sängen i sovrummet en bra bit ifrån vardagsrummet där TV'n är. Ja, ni fattar! Ja, alla vet ju hur det gick. Det blir ingen samba i sommar för vår del. Ingen 1994-feeling...varm sommar....möjligheten till bronspeng är borta.


Man kan ändå glädja sig åt sköna segrar. Bandyturneringen Kosa-natta 2013 t.ex NIF's U14 lag vann guld för ANDRA året i rad. Ja, jag har skrivit om det förut men det kan gott och väl upprepas. Det ÄR verkligen en seger värd sitt namn. Superbra kämpat av alla killar och fantastiskt duktiga ledare och engagerade föräldrar. Klart man hade velat vara med men jag måste erkänna att det var nervöst nog att delta på avstånd. Det känns inte som om jag har det psyket som bandymamma för att se min son i målet. Det blir för mycket! Jag får träna.... Segrar i ungdomslag är sköna - de stannar kvar!!


När jag kom hem upptäckte jag 353 kort i kameran från helgen i Örebro??? Lite överdrift men efter lite rensning och ett snyggt jobb av Ulf och Elin la vi upp bildspelet på Youtube. Så varsågod - lite härliga bilder!!!



Av Sofia - 19 november 2013 20:42

Man slungas tillbaka...fortare än man hinner blinka. När rubrikerna i fet svart text når ögonen som bekräftar att det fruktansvärda mordet söndagen den 3 februari i år håller på att få en lösning, slungas jag tillbaka. Den där sjön där sorgen efter några månader lägger sig på botten rörs nu upp till ytan igen. Sorgen finns på nåt sätt alltd kvar även om tiden som går gör att den blandas ut och inte blir så stark. Men den finns alltid där!


Kommer ihåg ögonblicket tidigt tidigt måndag morgonen, dagen efter mordet. Förstod vem det förmodligen var och min fysiska reaktion framkallade starkt illamående. Det går inte en dag utan att Alf någon gång finns i tanken. Det finns alltid något jobbrelaterat problem eller nån fråga som skulle vara aktuellt att bolla med honom. Å den senaste tidens grubblerier - jag hade velat ringa dig, bara så att du vet!


Att gåtan nu äntligen håller på att lösas känns ändå som en lättnad. Om det nu är så att gärningsmännen tagit fel personer känns det ändå skönt att veta att Alf inte var inblandad i några kriminella sammanhang vilket jag hela tiden har tyckt varit helt absurt. På sätt o viss känns det ännu mer fruktansvärt att en männsika helt skoningslöst miste livet på grund av ett misstag. Så många år kvar av livet, nybliven pensionär som älskade jakt, skog, natur och nu äntligen fick tid för detta!!!


De minnen jag och mina kollegor har av honom är och förblir ljusa. Många skratt blev det och problemen löstes även om han gärna ville avvakta och "snurra ett varv till". Han fick mig att på allvar inse hur den kommunala världen kan vara. Mycket sunt förnuft och tålamod är bra saker som han förmedlade!


Ha en fortsatt fin tisdag!

Av Sofia - 18 november 2013 18:08

Idag – äntligen – har jag fått mina nya löparskor. Har varit utan dem 1,5 vecka vilket jag naturligtvis har överlevt…. Hoppas dessa håller bättre och framförallt inte spricker sönder om cirka 6 veckor. Jag sprang ju en hyfsad runda igår på drygt 13 km och jag kan upprepa känslan: Det är som att jämföra kassler med oxfilé. Det är inget större fel på kassler, det är gott och det mättar men upplevelsen av oxfilé är större, bättre, mer!!!


Gick till jobbet idag. November månads dis och mörker – knappt så solen orkade upp idag. Tack-o-lov ger rörelsen samma endorfiner oavsett väder. Dessutom slipper jag vissa moment som faktiskt har blivit ett problem den senaste tiden! Parkera bilen! Nu när bryggeritomten ska bebyggas har den parkering som funnits där för oss Vipan-anställda starkt begränsats och kommer inom en ganska snar framtid att helt försvinna. Å SJÄLVKLART tar jag hellre 3 st snygga flerbostadshus än en grusparkering. Detta byggbeslut kommer att göra helhetsbilden av Nässjö till en pärla! Tro mig! (Ruttna) almar eller inte – det kommer att bli bra!


Självklart är jag beredd att gå en extra bit från bilen in till jobbet. Dessutom är det absolut ingen rättighet att man som arbetare ska ha p-platser två meter utanför jobbentrén vilket vissa tycks tro. Å leder detta till att jag går oftare eller cyklar till jobbet – bara bra! Det gäller att bryta ett mönster, en vana och planera annorlunda. Visst är det smidigt (och skönt) att ta bilen när regnet piskar eller snön yr, när tempen går under 10 minus…men man kan ju ha ett mål att i varje fall öka antalet gå- och cykeldagar. Det där med träning har som bekant sällan varit ett problem för mig…det är inte det som är grejen. Att  däremot, när man är hyfsat ”jobbklädd” och ”jobbskodd”, sätta sig på cykeln eller traska till jobbet – det tar helt enkelt emot. Å står bilen ledig på garageuppfarten tar jag ju oftast den. Å inte kan jag skylla på att det spar en massa tid heller, bilen jämfört med cykeln (3 km) ger ingen större tidsvinst i  morron- eller eftermiddagstrafiken…


Ha en go kväll!

Av Sofia - 17 november 2013 18:48

13,27 km i sol och 10 gradig värme. Man tror inte det är sant när solen ”värmer” i ansiktet. Trots att jag fick kuta i mina gamla löpardojor var dagens förmiddagsrunda helt fantastiskt skön. Jag behövde den. Behövde snurra runt tankarna och lägga dem i något mer prydliga fack. Min hjärna och alla funderingar är som en cirkus för tillfället….det jongleras och det görs volter, kaniner, elefanter och hästar springer om vartannat.. Lägg till en cirkusdirektör som inte riktigt vet hur allt ska hanteras.


Helgen har varit fylld med bandy (för vissa i familjen). Sov när maken och sonen kom hem igår kl. 23.00 och vaknade inte när han gick idag på morgonen kl. 06.00 Det blev en trejdeplats för våra NIF-killar i Nicke-cupen igår. Jättebra förstås och det var bara Vetlanda som var omöjliga för dem. Känns lite som om hjärnspöken växer till sig när de gul-svarta är på isen. Jag ”slapp” kiosken igår och fick umgås med Elin i soffan till ”Så mycket bättre”. Ja, det var både bra och mindre bra tolkningar igår. Att översätta ”Talking to the man in the moon” till svenska var väl inget jag direkt berördes av…för att uttrycka det milt.


Efter några timmar på jobbet idag blev det återigen övning med TCB-kören i Norra Solberga. Gick jättebra!! Vi klär granen så den blir tjusig!!! Så kul!! Snart är det dags för övning ihop med Höglandskåren. Det blir bra i år! Påminnelse - skynda o köp biljetter om ni tänkt att gå och kolla julshowerna. Fredagen den 6:e och lördagen den 7:e december smäller det!!!


Ha en fortsatt go söndagkväll!!

Av Sofia - 16 november 2013 16:52

Har hört mycket om förändring den senaste tiden. Manuel Knight – den karasmatiske föredragshållaren – gästade Nässjö kommun och hans föreläsning rörde vi detta ämne. Ett föredrag på Incits användarträff i veckan handlade om förändring och attityden vi människor har till den. Har tänkt mycket på det där. Hur förändringsbenägen är jag själv? Vi gnäller gärna på andra när de inte vill göra annorlunda… Det behöver inte alltid gälla jobbet… Tanken snuddar vi nästa stora högtid – Julen – hur ska den se ut i år? Som den alltid har gjort eller ska vi göra annorlunda? Tänker på alla dessa familjer med olika konstellationer – bonusbarn, bonusföräldrar…alla ska vi njuta och få träffas. Stressiga och inte alltid så roliga konflikter.


Att ofrivilligt bli drabbad av förändring är det inte många som vill. Att ta beslut om förändring själv…är lättare…?...eller? Kanske inte alltid. Man har ju hört talesättet ”Alla gillar förändring – bara det inte drabbar en själv”. Ligger något i det. Sedan är vi alla olika. Vissa människor tycks dyka in i okända ting och går utanför sina trygga mönster utan att varken tänka eller reflektera. Modigt eller dumdristigt? Upp till var och en förstås. Döm inte någon om du inte levt hans/hennes liv.


Ibland kan jag känna mig tveksam på den banan man befinner sig på. Hur höga är mina egna staket? Vågar jag klättra över och komma vidare och hugga tag i nya problem och hårt arbete. Eller är jag helt enkelt för bekväm? Citatet lyder ju: Man vet vad man har men inte vad man får – att välja en förändring själv är inget självklart beslut. Det är först efteråt med facit i hand du vet om du gjorde rätt. Rädslan för att fastna i gjutna mönster och inrättade cirklar skrämmer mig lika mycket som att lyfta vingarna och flyga. Att hoppa ut i ovisshet är jobbigt..


Ha en fin lördagskväll! (Själv ska jag sälja korv på Nicke-cupen melan 21-23 ikväll. Så välkommen att kolla på bandy och äta korv på Stinsen arena.)

Av Sofia - 14 november 2013 21:02

Läxförhör. Spanska!! Me like. Läxa i språk är bättre än andra läxor. Jag förstår liksom grejen att nöta glosor och ett bra och stort ordförråd är guld värt. Nästan så jag blir lite avis på mina flickor som fått möjligheten att läsa spanska. Detta språk som talas i så stora delar av världen. Behärskar man det och engelska gör man sig förstådd nästan överallt. Å när Elin säger orden....ojo [ocho] = öga....alli [aji] = där...det är sammet mot huden och musik i öronen.

Själv läste jag tyska o varför vet i hundan? Jo jag hade en tysk brevvän som campade i Sandsjöbaden i samma veva som jag skulle välja språk till sjuan. Å så vann ju Nicole Eurovision 1982 med "Ein bisschen frieden" (saknar dubbel-s på tangentbordet o orkar inte ändra till tyskt nu). Jag kunde faktiskt prata hyfsat efter sammanlagt 6 års läsning men hur mycket kommer jag ihåg....?Några ramsor av prepositioner som styr ackusativ och dativ kommer jag ihåg men inte så fasligt mycket mer.

De tyska fraser o ord jag dock har i min kunskapsryggsäck är inte tunga att bära. Å vem vet....det kan ju bli nån resa till Deutschland någon gång...på vägen ned mot varmare länder...möjligen. Tyskland är inte resmål nr ett även om det säkert finns fantastiska platser här oxå. Österrike och Schweiz lockar något mer....

Guten Abend

Av Sofia - 13 november 2013 21:23

Stella ringde mig på jobbet (när jag redan borde varit hemma) o frågade om vi inte kunde titta på filmen E.T tillsammans. En film som jag fick köpa för 29 kr på Hemmakväll i lördags när vi hyrde några rullar. Jag åkte hem o soffmyste o struntade i tvätt o annat...

När jag nu sett den SKÄMS jag att jag inte tittat på denna UNDERBARA film förut. Några sekvenser har jag nog sett men aldrig hela. Skrattade så jag grät o grät när han skulle åka hem. Att frekvent välja bort utomjordingar ur min filmvärld visade sig va ett stort misstag. Jag kanske har missat fler guldkorn.....Starwars...nästa?

Å på tal om fingrar som ändå symboliserar "E.T. ringa hem" o kontakten mellan pojken o rymdisen vill jag visa några fina kort. Fars dags teckningar från Elin o Johanna. Man blir lika varm i hjärtat av dem som av filmen.

Godnatt!

Elins kort

Passande till far från Jois. Härlig idé o text...

Natti natti...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14
15
16 17
18 19 20
21
22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Skapa flashcards