Alla inlägg under mars 2016

Av Sofia - 13 mars 2016 18:04

Till fröknäcke och Cambozola toppat med fikonmarmelad i hotellsängen såg vi alla 12 bidrag i Friends Arena igår. Jag tippade en tredjedel rätt - Frans vann och Wiktoria och Lisa Ajax kom hyfsat högt upp. Så kul att "If I were sorry" vann. En sådan enkel och mysig låt och förutom att den (han) vann våra svenska hjärtan var även den europeiska juryn enad o gav höga poäng. Fick inte "Bada nakna" någon poäng....konstigt....? (Nu var jag lite elak). Trallvänlig festarlåt - inte så mycket mer. Ska jag vara riktigt ärlig så var numret med Måns och barnkören inklusive den lille kille som sjöng en strof, en av höjdpunkterna! Jag ryser fortfarande när jag hör Måns röst ösa loss. Härligt oxå att samla ihop artister som varit med under åren - vilken nostalgi - man kan ju riktigt känna hur man man kände för låtarna då det begav sig. Det bästa från Mello i år inklusive mysige Frans är solklart Ola Salos "Sing me out" inkl. Peter Jöback. Vilken låt. Sprang till den nyss och den hjälpte mig verkligen framåt i modden runt Träslända.


Sitter i soffan och summerar helgen. Helt fantastisk om man gör det lilla lilla undantaget att Smålandslaget förlorade finalen i bandy mot Gävleborg i Behrns arena. Men som sagt och många "som kan" har sagt och skrivit - David och Smålandslaget gjorde en fantastiskt bra match!


Å så den guidade visningen på slottet. Det var mest Gustaf Vasa och hans söner som befann sig på slottet under vissa tider och tjuven Lasse-Maja (vilken intressant historia). Han skrev en bok om sina bravader i livet efter att ha blivit benådad efter 26 år i fängelse (ett av hans otaliga fängelsestraff - han rymde från Örebro några gånger). Hans bok blev tillsammans med bibeln det som lästes mest i svenska hem på 1800-talet. Örebro slott användes mest som fängelse alltså och här hade man även ett "häx-rum". Alltså man gjorde tester på kvinnor och undersökte om de var häxor. Det mest klassiska som man hört talas om är vattenprovet. Sjunker de - ingen häxa (drunknad = död). Sjunker de inte - häxa och har förbund med satan (de dödad kvinnan). Å metoderna att döda dem var ju oxå snälla. Först hugga huvudet av kvinnan - sedan brännas på bål..... Sverige hade ihjäl cirka 300 kvinnor på en 10-årsperiod. Cirka 50.000 -- 100.000 kvinnor dog som "häxor" i Europa. Alltså - jag blir så ARG när jag hör om detta. Ju mer jag hör om det, metoder och hur rykten började växa som till slut kunde vara avgörandet att en ung kvinna faktiskt dog....min feministiska inre djävul brinner. Jag är tacksam att jag inte föddes och levde under denna tiden. Jag känner på mig att jag garanterat hade fallit offer och varit en häxa....


Idag åt vi en god frukost (helt galet god äggröra) på Hotel Hjalmar och sedan tog vi en promenad bort till vattentornet Svampen. Det är över 28 år sedan jag sist var här och det är extremt härligt att återuppleva saker man gjorde för längesedan men någon man tycker väldigt väldigt mycket om. En kopp kaffe 55 meter upp - en mysig stund.


På vägen hem tog vi kustvägen utmed Vättern. Ändlöst vackert. Det finns så många ställen jag vill besöka när våren och sommaren kommer. Vadstena, Omberg, Motala och alla slussar i Berg, Alvastra kloster, Gränna, Visingsö....det bara ju kryllar ju av vackra platser utmed vägen. Sverige är vackert!!!


Nu - efter en löparrunda är det bara soffhäng och TV som gäller! Så skönt! Ha en fortsatt god söndagskväll!


 

Jonas uppfann ett sängbord...uppochnedvänd låda...till gårdagens Mello

 

Här står häxan framför en gigantisk stor svamp.

 

Slår ett slag för kranvatten. Det gjorde Svampen oxå. 0,01 kr per liter jämfört med köpt vatten...

 

Svampen och vi. Tänk att JAG fått en gata i Örebro! :)



Av Sofia - 12 mars 2016 17:46

Jag är mamma! Jag är bandymamma! Jag är målvaktsmamma! Det sista är inte lätt! Det är otaliga straffslag samt hörnor i avgörande slutminuter som jag aldrig sett trots att jag varit på plats. En vante framför ögonen! Nervositeten är bedövande! Hjärtat lever sitt eget liv o sitter på något sätt inte ihop med övriga kroppen. Möjligen är det det läkarna ett antal ggr har hittat men inte funnit någon diagnos på...

Idag var det dax för final. Smålandslaget i final mot Gävleborg i bandy. I Örebro - Behrns arena. Kl 10.00 Avfärd Nässjö kl 06.15 så vi hade gott om tid till både äggmackor, kaffe o sedan lugnande promenader i närliggande villaområde. Jag trodde i magen att Småland skulle vinna denna match och de första tjugo minuterna hade de bollen den mesta tiden. Anfallen fick fick dock inga bra avslut och bollarna som sköts mot mål gick inte in. 2-1 till Gävleborg i halvlek. Nu kunde jag slappna av (lite). Var övertygad om att David inte skulle stå andra men visst hade han hjälmen på sig... En halvlek till med nervositeten upp över öronen... När det var 20 min kvar stod det 3-3. Matchen och hoppet levde efter ett par fantastiska räddningar av David. Då hände det som fick nålen att sticka hål på den småländska gulröda ballongen. David tar bollen i en räddning, tappar den och motståndare spelar bort den från händerna o drar in den i mål. Trots att Jonas o jag står på en balkong över David så ser vi inte garanterat om David då har den i handen. Tjabb uppstår o David är vansinnig... Därefter blir det ytterligare ett mål och ja...vinsten är Gävleborgs.

Bra kämpat och silver är fantastiskt men förlust är förlust och känslan att se David så besviken och ledsen är näst intill outhärdlig. Förstår hans frustration och viljan att krama om honom där och då är extremt stark!

Jag hade svårt att skaka av mig nederlaget under hela den guidade visningen på Örebro slott. Det börjar gå över nu efter en tapasmiddag på Level o ett glas rött! Att få tröst av Jonas och hans positiva inställning - man lär sig mycket av en förlust samt mess-kontakt med David summerar jag bandysäsongen som smått fantastiskt. Han har ett VM-silver från Finland och ett landskapssilver från Örebro. Grymt bra jobbat David!!! Älskar dig!!! Å att du blir ledsen o arg - det får man bli. Du är inte ens 15 år - du växer, lär dig och mognar och tar förluster bättre och bättre...

God kväll!!!

Nationalsången före finalen mot Småland o Gävleborg

Hörna!!!

David räddar!!

Silver till Småland o guld till Gävleborg

Jonas framför Örebro slott

Vi två på borggården

Tapas för två på Level

Mycket gott o jag blev mer än mätt!

Av Sofia - 11 mars 2016 18:28

Vaknade av att solen som värmde mitt ansikte och kittlade mig i ögonen! Från klarblå himmel lyste den rakt in i sovrummet och då är det svårt att låta bli att le. Tittade ut över Nässjö stad – täckt av rimfrost dränkt i varma strålar. Så vacker vy – så vackert jag bor! Från ”min” sida över Runnerydssjön är det en magnifik bild av denna stad och jag ser alla typiska kännetecken för siluetten. Kyrkan,  vattentornet, stadshuset och Hotell Högland. Vackra Nässjö, du är fin i vinterskrud men när våren kommer blir du allt lite finare!


Vi var ett gäng och åt fredagslunch på Akropolis. Fantastisk god fisk med god kall sås och brynta kantareller. Det är ju extra gott när bordsgrannen inte gillar kantareller – jag fick dem. Stämningen en fredagsmåltid blir alltid lite trevligare och mer lättsam. Att promenera en liten stund i solen gör ju inte saken sämre. Frågade min chef om jag fick flexa ut innan eftermiddagsfikat och hon godkände. Att få springa en löparrunda i strålande sol och när det fortfarande är kvar lite av dagens värme – kan inte inleda helgen på ett bättre sätt.


Medan jag sprang lyssnade jag på låtarna till finalen i Melodifestivalen i morgon. Det finns många bra låtar i år. Om jag ska rangordna dem i förhållande till hur mycket jag lyssnar på dem så vinner antingen Frans med sin underbara ”If I were sorry”, (undra vad hans engelskalärare tycker om det...) Wiktoria med sin moderna countrypop-låt ”Save me” eller Lisa Ajax med sin pärla ”My heart wants me dead”. Låtmässigt är det Frans som vinner mitt förstapris. Röstmässigt är jag såååå imponerad av Wiktoria – hörde henne live i Rix Morronzoo häromdagen. Oj, oj, - det lät lika bra utan ett ljudmättat komp. Lisa Ajax har också en otrolig röstkontroll och en mycket bra låt. Det är de jag har fastnat mest för och kan höra om och om igen utan att tröttna. De låtar som kom från andra chansen har ju spelats mest – på gott och ont. Gillade SaRaha’s Kizunguzungu förut – den är jag redan trött på… Det gick bra för Robin Stjernberg för några år sedan – han kom just från andra chansen och vann hela Mello med sin ”You”. Det ska hursomhelst bli riktigt spännande att se hur det går i morgon.


Fredagskväll välkommen! En go helg väntar! Ha fortsatt fredagsmysigt!! Ikväll följer vi Let’s dance….om man nu orkar med denna tävling en gång till…


  

Fredagen inleddes med morgonsol!!!! Både ute, inne och i mitt sinne...

Av Sofia - 10 mars 2016 17:46

En bra dag är snart passerad. Känt mig frusen idag. Gårdagens löpning från solig eftermiddag övergick i kväll och kylan slog till rejält efter 10 km. Blev konstigt stel i benen och det kändes lite som att springa i sirap (om ni har gjort det någon gång….?). Jag brukar ju gnälla eller åtminstone mumla något ohörbart när barnen står i duschen för länge men igår hade jag mycket svårt att slita mig från de varma strålarna. När jag tänkte ”nu får du faktiskt sluta duscha Sofia” förenade jag nytta med nöje och tvättade duschväggarnas kakel – alltid något. För tillfället blev jag varm men frös hela kvällen. På något sätt har det suttit i hela dagen.


En förmiddag med diverse uppgifter följdes av en lunch på Espresso House helt ensam. Kan vara mycket skönt ibland. Satt och läste in mig ytterligare på BU-nämndens ärende o detta möte startade kl. 13.00 Har tagit en paus på obestämd framtid  men fick frågan om jag kunde hoppa in just idag – kris med folk. Det gjorde jag gärna. Trevligt att träffa BU-folket och mötet inleddes annorlunda. En tyst minut för Hans-Olof "HOA" Austli som hastigt gick bort för några veckor sedan. Han satt i BU-nämnden och var en mycket varm och engagerad politiker. En som verkligen satte barnet/eleven i fokus och hade många mycket mycket sunda åsikter och idéer. Som pausfika fick vi en kaffe och en "lyxbulle" från konditori Pincess - den godaste köpta bullen som finns!!!!


Till middag blir det falukorv. Inte min favoriträtt (som jag skrivit om förr) men gör man en god gryta och blandar falukorven med massa grönsaker blir det riktigt gott. Å har man köpt hem bör man göra något och äta den. Tittade på Mästerkocken i går kväll och är förundrad hur duktig man är om man aldrig har tillagat kalvbräss, lammnjure och kalvlever…och gör det så bra som dessa tjejer i elimineringstävlingen. Det har aldrig slagit mig i affären – idag ska jag nog köpa lammnjure och göra något smaskigt. Hua! Då väljer jag nog faktiskt falukorv även om inte det är min favorit.


En arbetsdag kvar denna veckan. En vecka närmare vår. Snart påsk och dags att plocka fram de få tuppar jag har i förrådet. Det skulle vara mycket trevligt om det fanns mycket sol och lite riktigt värme i årets påskägg….


Ha en fortsatt god kväll!!!

Av Sofia - 9 mars 2016 18:10

Börjar dagen med det som var och är roligt. Det är bäst att göra det. När man känner den glädjen kan den smitta av sig till det som är mindre roligt och så känns det mindre roliga inte så illa…. Fiffigt va? Blev glad när jag läste tidningen idag. Min insändare om kossans och biffens roll i miljöförstöringen var med. Är alltid lika roligt att få sina ord publicerade. Jag skrev ju om detta på min blogg för några veckor sedan och för att förstärka denna åsikt publicerar jag idag en bild på ett inlägg från Facebook, via min svägerska Monica, som jag såg strax efter. Så sant så sant! Ja, vi får hoppas att alla bönder orkar kämpa på trots alla påhopp…


Fick uppmuntran från en kollega idag vilket värmde oerhört. ”Tack för att du har så bra koll, Sofia! Om jag inte säger det tillräckligt ofta så vet du att jag tycker det!” Så fantastiskt roligt att höra. Det värmde hela dagen. Det jag känner själv i vissa sammanhang är ju extremt trevligt att få bekräftat från andra då och då. För det upphör ju aldrig – att man vill vara bra på det man gör. Att fylla på självförtroendebunken är aldrig fel…..för ibland tycks den där bunken har stora hål i botten och kan bli helt tom (?)…. Jag kämpar med att täta den så gott det går och det som stannar kvar är mer än värdefullt.


Å att jag vaknade till ännu en morgon med ymnigt snöfall var inte kul…men faktum är att det gör inte så fasligt mycket. Tänker på dagens goda vibbar, helgen som kommer med resa till Örebro för att titta på finalen med David och hans Smålandslag i bandy, sedan besök på Örebro slott, en god middag nånstans, en Mellokväll på Hotell Hjalmar…. Inte ens lite (mycket) snö kan förstöra humöret då. Dessutom ändrade sig ju vädret under dagen och solen kom även till Nässjö. Sååååå underbart!


Ha en fortsatt go onsdagskväll!!! 


  

Fakta!!!


 

Kul att tidningen tar in vad man skriver!!!!

Av Sofia - 8 mars 2016 18:23

Vid morgonens frukost kollade jag noga den sidan i tidningen som radade upp alla de skidåkare med lokal anknytning som genomfört Vasaloppet i söndags. Ville hitta Jonas farbror, Börje Karlsson 82 år, som åkte för 58 (!!) gången. Tror det var 58:e i varje fall. Kan ha varit både 57:e och 59:e också för den delen. Å det är viktigt. Ett lopp hit eller dit kan man ju tycka men jag har ju t.ex inte åkt 0 eller 1 lopp… Jag har ju inte åkt något (ännu). Å visst hittade jag honom. Han gjorde det på tiden 9 h och 42 minuter. Helt enastående!!! Vilken prestation. Han borde ju få bragdpris senior eller liknande…. Stort grattis Börje! Segt släkte det där…..


Grattis också till min kusin Eva-Lena som roddade hela veckan, hela evenemanget – ett jättelikt ansvar och stor uppgift! Hörde intervjun på radion där hon också mycket riktigt nämnde ovanstående åkare – att det var en av höjdpunkterna att se honom gå i mål. Å ja, jag är sugen på att börja träna och genomföra det där loppet. Har ju pratat med Jonas om han kan ändra sitt beslut att ”inte åka en enda gång till”… Han kanske kan ändra sig och hämta sina gamla skidor på boavinnen.. Kan vi springa Göteborgsvarvet kanske vi kanske åka skidor. Vem vet….


Gick till jobbet. Slapp att skotta idag – HURRA! När jag kom till stan gick jag som alltid förbi Interfloras fönster på Stora Torget. Ger alltid lite extra inspiration. Dagen till ära höll Marie, tillika idéspruta och ägare, att lägga ut en vacker dekoration i snön. Kvinnodagen! Härligt jobbat! Tog ett kort så ni som inte har möjlighet att se det live får se hur vackert rosenblad kan bli i vit snö. Tjusigt påhitt!! Att vi kvinnor får en dag är ju inte ill!!! Om man ska vara riktigt ärlig borde vi ju ha hälften av alla dagar eller i min värld skulle män och kvinnor ha alla dagar gemensamt med lika värde och rättigheter... Där är vi inte än men kanske i framtiden.... Tills dess får vi glädja oss med och njuta av hjärtan i snön!


Ha en fortsatt fin dag och även GRATTIS LOTTA min svägerska som har födelsedag idag!!!


  

Tjusigt!!!!


  

Alltid lika roligt att gå förbi dessa fönster...

Av Sofia - 7 mars 2016 21:40

Måndag och hjärnan är slut….eller full av info och intryck. Från morgon till sen kväll. Tre viktiga möten fördelat över dagen och det känns som om hjärnan är något överhettad. Nästan så det ryker lite… Startade dagen med at…SKOTTA!! Var ute i går kl. 22.00 innan jag skulle dejta John Blund och då var det lugnt i skyn. Jag tänkte att det blir nog inget mer nu. Vaknar och det är ett tjockt lager vitt samt en bil som skulle skottas fram. Iofs mitt eget fel att jag inte körde in den i garaget igår men faktum var att vår gemensamma parkering var inte högprioriterad i morse (vilket jag förstår) så jag var ändå glad att den stod vid huset i natt. Jag föste bort snön i ren ilska och småskällde på eländet.


Kom ändå i tid till första mötet kl. 08.00 Efter lunch var det dags för sammanställning/genomgång av nyckeltal Höglandet. Ett gemensamt samarbete mellan Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Aneby och Nässjö betr. våra fastigheter. Hur många kvadratmeter t.ex skollokaler och vårdlokaler vi har. Hur mycket energi som förbrukas, hur mycket det kostar att underhålla dem… Allt sådant som är nyttigt och intressant att veta och framförallt jämföra. Detta samarbete har pågått i fyra år och när allt jobb är klart – är det fantastiskt kul att se resultatet och även att träffa likasinnade kollegor på de olika tekniska förvaltningarna.


När man mötat klart fick jag någon timme över till att ”jobba”. Möten är också jobb men de brukar ha en tendens att generera fler arbetsuppgifter. Efter jobbet var det dags för gruppmöte Centern och några fräscha hjärnceller fanns kvar  till även detta. Idag gästades vi av chefen för socialförvaltningen, Mats Persson, som pratade om sin verksamhet, vad de lägger fokus samt de utmaningarna de har att tampas med. Mycket mycket intressant!! Alltid lika trevligt att träffa centervännerna och vi fick en god fika som vanligt vilket höjde blodsockernivån.


Min längtan efter vår växer för varje dag som går och det känns inte som om att jag är direkt ensam om detta… Förhoppningsvis kan jag snart ställa undan snöskyffeln och den manövern ska bli mer än skön. 


God natt!!


  

Något dimmiga hjärnor mot slutet av mötestimmarna....

  

En eftermiddag full med nyckeltal....

Måndag och hjärnan är slut….

Tre viktiga möten fördelat över dagen och det känns som om hjärnan är något överhettad. Nästan så det ryker lite… Startade dagen med at…SKOTTA!! Var ute i går kl. 22.00 innan jag skulle dejta John Blund och då var det lugnt i skyn. Jag tänkte att det blir nog inget mer nu. Vaknar och det är ett tjockt lager vitt samt en bil som skulle skottas fram. Iofs mitt eget fel att jag inte körde in den i garaget igår men faktum var att vår gemensamma parkering var inte högprioriterad i morse (vilket jag förstår) så var jag ändå glad att den stod vid huset i natt. Jag föste bort snön i ren ilska och småskällde på eländet.


Kom ändå i tid till första mötet kl. 08.00 Efter lunch var det dags för sammanställning/genomgång av nyckeltal Höglandet. Ett gemensamt samarbete mellan Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Aneby och Nässjö betr. våra fastigheter. Hur många kvadratmeter t.ex skollokaler och vårdlokaler vi har. Hur mycket energi som förbrukas, hur mycket det kostar att underhålla dem… Allt sådant som är nyttigt och intressant att veta och framförallt jämföra. Detta samarbete har pågått i fyra år och när allt jobb är klart – är det fantastiskt kul att se resultatet och även att träffa likasinnade kollegor på de olika tekniska förvaltningarna.


När man mötat klart fick ajg någon timme över till att ”jobba”. Möten är också jobb men de brukar ha en tendens att generera fler arbetsuppgifter. Efter jobbet var det dags för gruppmöte Centern och några fräscha hjärnceller fanns kvar  till även detta. Idag gästades vi av chefen för socialförvaltningen, Mats Persson, som pratade om sin verksamhet och de utmaningarna de har att tampas med. Intressant!! Alltid lika trevligt att träffa centervännerna och vi fick en god fika som vanligt vilket höjde blodsockret.


Min längtan efter vår växer för varje dag som går och det känns inte som om att jag är direkt ensam om detta… Förhoppningsvis kan jag snart ställa undan snöskyffeln och den manövern ska bli mer än skön. 


God natt!!


  

Något dimmiga hjärnor mot slutet av mötestimmarna....

  

Nyckeltal

Av Sofia - 6 mars 2016 18:57

Jag har haft en underbart skön söndag. Åkte till mor o far i Torset med Henry o Stella o fick sagolikt god middag. Laxmacka till förrätt, sedan kyckling och potatisgratäng och därefter en efterrätt som fick mina sinnen och minnen att slungas tillbaka i tiden många år. Råmjölkspannkaka!!! Hur gott är inte det? I dag var det lyxigt gubbaskägg som "grädde på moset". Å det ÄR faktiskt grädde o lingonmos ihop. Minns när jag förr kom hem från skolan och det var kalvningstider i pappas ladugård. Då bjöds det på råmjölkspannkaka ofta. Det som blev över stektes påföljande dag eller kväll i kanel och socker. Mums!! Henry uttryckte det kraftfullt idag: "F-n va gott!!!" På den tiden fick man det så ofta (far hade gott om kossor som kalvade) så man uppskattade det kanske inte alltid... Idag får jag det så sällan så det är verkligen fest när det bjuds.

Å när jag sitter framför kakelugnen med mor och far känner jag mig fortfarande som en liten flicka. Trots mina 45 år och har både vuxna barn o barn som är på god väg att bli, så är jag fortfarande en liten. I eftermiddag kändes det mer så än vanligt. Att få stöd och råd i livet av sin mor och far är värdefullt! Att ha fått ha mina föräldrar, som dessutom är pigga, så länge i livet är en stor gåva. Den dagen de inte längre finns kommer, det vet jag ju och den känslan fryser mig till is. Vem ger mig stöd och goda råd då?

Har gått igenom några sidor algebra och matematiska uttryck med Henry. (x-50 kr) beskriver att Stella har 50 kr mindre än Henry... Allt blir lättare om man översätter det till pengar och även om Henry säger att det känns som arabiska så fattar han riktigt bra! Å faktum är att övar man på arabiska blir man bra i även detta...

Ha en god kväll!!

Mina fina föräldrar. Mamma med sin för tillfället nödvändiga hjälp (både pappa och krycka) efter en lyckad knäledsoperation!

Råmjölkspannkaka med gubbaskägg

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28 29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards