Alla inlägg under september 2018

Av Sofia - 19 september 2018 17:58

Hur många gånger har man inte drömt om att få resa tillbaka i tiden. Stanna ett tag och se hur det var, hur det såg ut. Många gånger när jag gick i min hembygd, på Runåsen och runt omkring Norra Sandsjö kyrka fantiserade jag om hur livet såg ut där då - förr. Så mycket historia på ett och samma ställe. Delar av kyrkan är från 1000-talet, huset där Wendela Hebbe bodde i ,finns fortfarande intakt för att nämna något. Att resa tillbaka i tiden är nog inte så aktuellt men fantasierna och drömmarna finns kvar.

 

En regnig eftermiddag skulle Jonas och jag kolla på en film. Outlander hette den och handlade om en kvinna som faktiskt reste tillbaka i tiden. Det visade sig att den s.k filmen var en serie och vi brukar undvika serier just av den anledningen att man blir lite upplåst. Det räcker med allt bra som finns nu framåt hösten. Vår tid är nu, Springfloden, Så mycket bättre…ja, ni fattar. Å det som vi befarade skulle hända, hände. Vi är helt fast i denna serie. Har plöjt snart två säsonger med 15 avsnitt vardera på två veckor. Så fort vi har en ledig stund tar vi ett avsnitt, eller ett halvt. Vad vi än ser på TV vill vi helst se Outlander.

Serien startar med att en kvinna och man reser till Skottland under efterkrigstiden, 1945. På bröllopsresa. Ska inte avslöja i detalj (om ni vill börja titta själv) men när hon reser – ofrivilligt ska väl tiläggas – hamnar hon i mitten av 17-hundratalets Skottland - på samma ställe. Den grym o täck samtidigt som den har så mycket kärlek i sig. Jämställdheten var väl sisådär 1945 men det är enorma skillnader om man jämför Skottland på 17-hundratalet. Allt detta berättas på ett otroligt fascinerande sätt i serien. Å alla kopplingar mellan Claire, huvudpersonen framåt i tiden – magnifikt. Dessutom är det en underbar filmmusik. Har den i huvudet hela dagarna och nynnar den. Jag spelar den på gitarren – älskar den.

 

Jag vill inte resa varken framåt eller bakåt i tiden men jag vill gärna resa till Skottland med Jonas. Se dessa fantastiska platser och vandra! Så fårt vi får tid - det fantiserar jag och drömmer om nu.


The skyboat song - ledmotiv Outlander

Av Sofia - 18 september 2018 20:09

Afrikavärme. Stormar i världen gör att vi får go sommarvärme hela dan. Man tackar även att man vet att de hårda vindarna (där de är) ställer till det rejält.

Arbetsdagen har inneburit konsult på rummet och rensning av personuppgifter. Enligt GDPR (oj, längesen jag skrev om detta) ska personuppgifter vi inte behöver plockas bort och idag har det plockas - eller förberetts för att plocka! Alla inaktuella uppgifter ska makuleras och bli intet. Känns väldigt bra att få det gjort även om min arbetsdag fick se lite annorlunda ut.

Efter jobbet bar det direkt hem å sätta på kaffe. Möte med grannarna om våra kommande garageportar. Vissa vill betala direkt o vissa vill ha högre kvartalsavgift. Som kassör blir det inte smidigare direkt. En trevlig stund med våra grannar.

En kort, go promenad hann vi nu med innan kvällsmat och kudden kallar. I morgon åker jag o tre kollegor på kurs. Alla vägar bär till Vara stod det på kursinbjudan. Ska bli spännande o se vad detta är för ställe. Nu ska jag lära mig mer om lokal- och bostadshyra. Öppna sinnet o insup kunskap. Blir förhoppningsvis bra dagar!

Gokväll!

Av Sofia - 16 september 2018 20:27

......idag är det DAVIDS födelsedag! 17 år. Han var cirka en timme gammal, nu, för 17 år sedan och det var så häftigt att bli tre-barnsmor och fått ytterligare en välskapt gåva. Kan inte fatta hur snabbt åren går. Nu är han både längre (mycket längre) och starkare (mycket starkare) än jag. En grabb med stor aptit på livet och livet ligger framför honom. Så mycket glädje och kärlek har han skänkt mig.

Han föddes på en söndag och så är dagen idag. Vi väckte (?) honom med glass på sängen enligt tradition, plus paket. Än är inte dagen slut och jag hoppas att den förblir lugn. Det har hänt lite ledsamma saker genom årens lopp just på hans dag. När han fyllde 11 år hamnade Stella på sjukhus för en hjärnskakning då hon trillat i hopptornstrappen i Simhallen. När David fyllde 14 hamnade han på akuten o fick sy 20 stygn i magen pga ett cykelstyre. Not nice men allt gick bra.

Idag har vi besökt Bomässan i Stinsen Arena. Mycket folk och fina grejer. Jag köpte INGENTING! Tilläggas ska, att igår var vi i Ullared, på Gekås. Mycket mer folk och fina grejer. Då köptes mer. Vi höll oss hyfsat till den skrivna lappen. Mest nöjd med nya mycket prisvärda handdukar (håller av erfarenhet väldigt bra) samt pannlampor med uppladdningsbara batterier. Varde ljus på vägarna till och från Spexhult.

Go kväll!!!



Gomorron

Present

Hamburgargrattis

Stark 17-åring

Av Sofia - 15 september 2018 09:32

Idag har Sigrid namnsdag. Sigridadan. Grattis till oss. Jag har namnsdag. Min mamma har namnsdag. Himmelens klokaste ängel har namnsdag. Min mormor Sigrid. Fick aldrig förmånen att träffa henne vilket för evigt är en sorg. Om några månader, i november är det 50 år sedan hon slets bort från jorden i en bilolycka - alldeles alldeles för tidigt.

Genom min mor som har pratat mycket om henne känns hon ändå ständigt levande. När jag skriver finns hon med, ibland är jag helt övertygad att hon styr mina tankemönster och får orden och raderna på plats. Detta kanske låter märkligt men hela livet är märkligt. Hon skrev fantastiska saker på egen hand och genom henne är mitt uppdrag så tydligt. Skrivandet ska leva vidare. Vad jag än gör för att försörja mig släpper jag inte pennan (knapparna).

Å plötsligt händer det. Vi är på väg mot Ullared. Notera att förslaget till resan kom från Jonas. Stella sitter glad i baksätet. Jag är ingen frekvent besökare, ca fem år sedan jag var där. Brukar hända i samband med flytt. Handdukar, lampor står på lappen och med oss hem har vi nog även....tops.

Ha en fortsatt fin lördag!

Sigrid som ung

Två Sigrid till - mor o jag

Av Sofia - 14 september 2018 18:37

Nu blir det hajar istället för krigare på tröjan. Nu får man följa ett annat NHL-lag. Rött ersätts med blått. Kyla ersätts med värme (åtminstone vintertid). Erik har landat i en ny klubb och efter alla turer fram och tillbaka plus otaliga spaltmeter är det skönt att det är klart. Nu får vi följa San Jose Sharks på Instagram istället för Ottawa. Det ska bli en spännande säsong. Om vi ser matcher i realtid borde det blir framåt småtimmarna istället för mitt i natten. 9 h tidsskillnad istället för 6. Varningsrop brukar låta "hajar i vattnet" men nu blir det hajar på isen istället. Erik kan nog bli riktigt farlig. Farligt duktig. LYCKA TILL!!!


Efter gårdagens fullspäckade dag med nämndmöte BU förmiddag och föräldraråd på Parkskolan i Bodafors på kvällen var jag extremt trött i morse. Jag var i Bodafors som kontaktpolitiker och vi fick springa ut kl. 19.55 så inte larmet skulle gå igång. Väldigt bra möte. Jag hade med mig personal från vår kostorganisation som förtydligade det här med storlekt på matportioner och andra frågor som kommit upp. Det var uppskattat. Nej, maten är inte BU’s kärnverksamhet som det heter med NOG så viktig. Om eleverna äter ordentligt och tycker om det de får på tallriken blir energin  att jobba såklart bättre. Därmed följer säkerligen bättre resultat. Frågan kom upp om vi inte kunde ordna frukost åt eleverna. Det finns många som inte kan äta tidigt tidigt på morgonen och det finns de som slarvar med det första målet rent allmänt. Såklart skulle det vara ett MYCKET bra alternativ. Allt har dock en prislapp och jag vet inte om det är ens lönt att ta upp just detta år. Jag lovade att lyfta det och jag håller vad jag lovar.


Höjdpunkten denna dagen var lunch med mor och far på Hotell Högland. God fisksoppa och gott sällskap. Alltid lika mysigt när det blir av. Tusen tack mor och far!


Ha en gooooo kväll!!!

Av Sofia - 13 september 2018 21:03

Vi blir fler kommuninvånare i Nässjö. Glädjande nog. För ett antal år sedan tittade vi med vemodiga ögon på växande kommuner och tänkte: Tänk om det kunde vara lite inflyttning till Nässjö istället för tvärtom. Nu är vi där. Vi blir fler. Det medför såklart en del utmaningar eller rättare sagt ganska stora. Kostnaderna ökar rejält och det känns väl inte som att skatteintäkterna riktigt har samma takt. Vi behöver fler förskolor och skolor, vi behöver mer av allt. Dessutom finns det en allmän regel. I snitt jobbar 10% av det totala antalet kommuninvånare inom kommunen. Följderna av denna ökning är då inte så knepig att förstå. Vi kommunanställda blir fler vilket i sin tur innebär att det saknas kontorsplatser. Det huset jag sitter i – Vipan (gamla Rang för de som känner det namnet bättre) byggdes om och renoverades för några år sedan. Syftet var att göra fler platser och få rum med alla människor plus att allt i samband med detta blev lite fräschare. Under de år renoveringen pågick ökade som sagt kommuninvånarna i en snabbare takt än tänkt och därmed ökade behovet av mer personal. Nu är det trångt på Tekniska och vi har pratat en tid om att dela av rummen. Man kanske inte kan ha ett kryp-in per gubbe/gumma och ofta är man på möten och befinner sig på annan plats. Dock - det är inte enbart jubel när denna diskussionen kommer upp.


Nu har en annan förvaltningen inom kommunen börjat titta på aktivitetsbaserade kontor. Kort förklaring – man kommer på morgonen och har en personlig låda med grejer och får docka i sin dator i något av kontorsrummen som är lediga. Personligen begriper jag inte hur det ska gå till då jag fortfarande i mitt arbete har mängder med värdefulla pärmar jag ofta ofta behöver. Allt eftersom systemen utvecklas hör man om det papperslösa samhället men även om jag välkomnar tanken har jag lite gett upp. Det går inte. Det kommer inte  att hända. Tänker inte dra anledningarna här – men det finns många. Detta kan man dock lösa med stora gemensamma skåp som kan placeras på ett lämpligt ställe. Man får tänka utanför boxen som det så modernt heter.


Det finns ett företag i Nässjö som leder utvecklingen när det gäller aktivitetsbaserade kontor. JSC It-partner. Ett IT-företag och det är alltid en fröjd att se deras nya lokaler på väg ut från Nässjö till Eksjö. Färgglatt och modernt. Jag fick för några dagar sedan tipset att se deras film som de gjort i samband med att de introducerade detta för sin personal. Jag skrattade så jag grät. Måste bara bjuda på den. Kanske kommunen är mogna för att ta detta steget. Ett studiebesök hos dem skulle vara enormt spännande och jag blir bara mer nyfiken när jag ser filmen.


Ha en go kväll!


Skratta och njut   

Av Sofia - 11 september 2018 20:50

Tiden efter valet är som ett lekprogram på TV. Vem tar vem? Tiden och diskussionerna är nästan mer spännande än själva valnatten. För då hände det egentligen inte så mycket. Alla såg sig som vinnare men siffrorna visade något annat. Jag är JÄTTEGLAD för att Centern fick ett bra lyft, det bästa på nästan 30 år och jag ser verkligen vårt parti som en vinnare. MEN, det finns andra partiers uppgång som inte är lika rolig. SD ökar. Missnöjet är utbrett och att de som röstar verkligen på allvar kan lägga sin röst just där är inget mer än väldigt sorgligt.

Som en kollega sa: ?Varför? Starta ett missnöjesparti istället. Rösta inte på ett parti med dessa värderingar och med denna bakgrund.? Ja, jag blir bara bedrövad.

Det kommer nog dröja ett tag innan vi får se ett resultat på regeringsbildning, både på riksplan och i vår kommun. Hela dagen har det strömmat nyhetsnotiser från Aftonbladet och Expressen ? den kontaktar den och den kontaktar den. Spännande är det hur som helst. Tur att de har något att skriva om?eller rättare sagt de har inte så mycket att skriva men de gör det ändå. Kanske vore klokt att ge de inblandade lite arbetsro.

Veckan har börjat i full galopp och det fortsätter så. Hårt arbete bladat med möte. Vissa är bra och vissa är oxå bra med det kryper i benen o fingrarna. När man har högar man vill få klara är möten timmar som går.

Ha en fin kväll

Av Sofia - 8 september 2018 18:44

Fick ett SMS häromdagen. Av E-on. De välkomnade oss som nya  kunder beträffande elnätsabonnemang för Karpvägen 27 i Spexhult. Från och med 1 oktober. Det stod också att "stämmer inte uppgifterna var vänlig kontakta oss". Glädjande nog stämmer det sååååå bra. De förra ägarna har anmält oss som nya innehavare och det var en fin service. Precis den servicen jag gör på jobbet när nya hyresgäster tar över lägenheter. Både jag och Jonas blir ju alldeles varma i hjärtat när vi tänker på Karpvägen 27 och det sprider sig i hela kroppen. Dessutom har vi världens finaste och en mycket effektfull kamin men jag antar att denna värme inte riktigt räcker. Dessutom behövs el som bekant till annat än värme - spis, diskmaskin, lampor, TV. När man tänker efter är det otroligt mycket vi behöver el till. Man är beroende.


E-on äger nätet men elförbrukningen behöver nödvändigtvis inte gå via dem. Sedan elmarknadens avreglering kan man välja. Läs = VÄLJA!! Googlade och det finns över 140 elbolag som gärna vill sälja el till oss. Med andra ord - en djungel. Frågan är i mitt stilla sinne om det blivit enklare men dock - valfrihet står jag bakom. Man kan lätt känna sig lite vilsen men lugn – det finns hjälp att få. Sidor som Elskling eller Compricer ställer gärna upp med snabba sökmotorer och de billigaste och mest kundvänliga alternativen poppar upp. Jag lägger gärna till filter "miljöval" för det ska vi verkligen tänka på. Eftersom jag fick en extra stor gen av ängslighet från födseln har jag i dagens elsituation bundit mig i tre år på nuvarande abonnemang i vårt radhus. Då blir det inga överraskningar även om det händer grejer utanför knuten. Tidningarna är ju rätt bra på att skrämmas lite extra med sina rubriker - regnar det mycket höjs elpriset, vid en längre torkperiod höjs elpriset, om priset på oljan i värden går upp - då höjs elpriset.


När man kollar på priset per kWh är är det några ören som skiljer och vad man egentligen tjänar på affären är lite svårt att veta. Då är det extra spännande att se vad de olika bolagen har kryddat sina hemsidor med i form av erbjudande. Elbolaget Göta Energi erbjuder t.ex ett presentkort som "inflyttningspresent" på Coop, Hemköp, Willys eller Citygross för hela 300 kr. Varför inte? Det blir kanske detta bolag som får den äran att vara leverantör av el till vårt paradis på jorden, Sverige, Nässjö, Spexhult, Solbacka, Karpvägen 27?


Ha en fortsatt fin kväll.


 

Bra bonus!   


 

En dag före valet. Dagens tidning bjöd på nedan bild. Bror och Annie sida vid sida. Jag vet ju vem som får mina kryss. Hoppas ni sätter era X på ett parti som förespråkar medmänsklighet, jämstäldhet och demokrati!


Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
<<< September 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards