Alla inlägg under november 2018

Av Sofia - 15 november 2018 20:09

Resultatdialog, beredning, föräldraråd. Denna veckans uppdrag inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det innebär c a 10 h inkl. förberedelser eftersom jag är en person med stort kontrollbehov och vill komma väl förberedd. De timmar som jag lägger rent tankemässigt på dito uppdrag är fler. Hänga med i pressen och se allt rent ut sagt gnäll på oss politiker känns onekligen tungt. "Nu är det upp till politierna vilken förskola Nässjö kommun ska ha" läste jag senast i dagens lokala tidning. Underskrivet Lärarförbundet. Nu har jag suttit på resultatdialog ett flertal gånger denna höst och det är inte alls samma signaler jag får. Jo, det är tufft - när behörig personal inte finns att tillgå. Det är dock olika där också. Någon förskolelärare sa i måndags att "vi försöker klara oss utan vikarie om någon blir sjuk - det tar mer energi att lära upp någon annan och det blir lugnare om man försöker reda dagen ändå?" Stort fokus i år har varit mindre barngrupper. Förutom att det skrivits spaltmeter om att vi ska sänka antalet barn i grupperna totalt sett gör faktiskt våra förskolor det. Dela upp i mindre grupper. Enligt det jag hör, är detta arbetssätt framgångsrikt och medför lugnare miljö, lägre ljudnivåer, barnen blir tryggare och lugnare och de har färre relationer i sin vardag.

Jag har skrivit det hundratals gånger. Hade vi en förskola med enbart barn som måste ha en plats skulle det här med mindre barngrupper lösas sig med automatik. Så länge föräldrar som inte behöver lämna sina barn på förskola gör det måste de ändå känna en stor tilltro till förskolan. Annars skulle de väl inte lämna dem i så stor utsträckning? Att ta bort maxtaxan eller åtminstone höja avgiften skulle förmodligen också göra skillnad. Tyvärr inga beslut som kan tas på kommunal nivå.

Ibland undrar jag varför jag håller på? Varför ska man engagera sig i politiken när delar av allmänheten ändå står bakom politikerföraktet? Enligt många är vi helt inkompetenta och fattar ingenting. Det är en av anledningarna till att jag alltid vill vara påläst och uppdaterad - det är svårt nog ändå att sätta sig in i alla detaljer i en sådan komplex verksamhet som barn- och utbildningsförvaltningen. Undra om man hade varit mer respekterad om man varit lärare eller rektor i botten? Det är ju inte så det demokratiska systemet fungerar. Vi ska kunna förlita oss på tjänstemännen och tjänstekvinnornas siffror och underlag. Visst - jag skulle kunna göra åtskilligt fler verksamhetsbesök - jag skulle kunna vara ute varje dag och resa runt bland skolor och förskolor. Tyvärr ser inte mitt liv ut på det sättet - möjligheten finns inte. Det är klurigt nog att få ihop sitt uppdrag kombinerat med ett ansvarsfullt arbete ändå. Jag försöker alltid jobba igen timmarna eftersom mitt jobb ändå ska skötas. Nu hör jag ju till den skaran som älskar mitt jobb och sitter gärna och jobbar ikapp när möjlighet ges. Jag har ingen backup på jobbet. Är jag sjuk får jag göra jobbet när jag kommer tillbaka.

Så som jag håller på nu kan jag bara göra om allt flyter på. Det fanns en tid för inte så längesedan jag fick lägga fokus på ett barn som inte mådde bra och nådde inga av de högt ställda målen i skolan. Då pausade jag politiken. Därför är det extra skönt nu, att höra plinget i klockan "Henry - tag tillkopplat". Då vet jag att han lämnat huset och är på väg till skolan. Extra skönt när man som i tisdags var på utvecklingssamtal för Stella och alla betyg lyser grönt -  alltså godkänt och mer därtill. Det flyter och hon trivs på Norråsaskolan. Denna historiska byggnad - sliten och gammal - men hon trivs och personalen (de jag träffat) utstrålar detsamma.

Å så en sista reflektion efter veckan som gått. Sandlåda, barnsligheter och så vidare och så vidare hör man från folk och media är inte sena att understryka detta. Jag är extremt stolt över hur Centerpartier agerar i regeringsfrågan. Strongt att hålla fast vid sin inställning och det de gick till val på. Nej, vi ska inte ingå i en regering där det finns minsta risk för att SD får inflytande eller makt. Det är inte många dagar sedan minnesdagen av Kristallnatten 1938. Några år tidigare brände nazisterna böcker och litteratur i bokbål. Parallellerna finns om än i en modernare tappning. SD vill lägga ned P3 och ogillar public service. Att ge dem en mikroskopisk chans att få inflytande i vårt land vore förödande för framtiden. Deras syn på invandring är bara EN del av deras populistiska politik. Att "bygga murar" runt Sverige tro att vi klarar oss själva, deras syn på demokrati - ni som röstar på SD - vad är det ni inte förstår? Minns vad jag skrev. Historien upprepar sig. Sakta och säkert smyger den på oss och ifatt oss och med en dåres envishet skriver jag - vi kommer ångra oss en dag - den dagen är det försent.

Av Sofia - 13 november 2018 20:02

Hade Räddningstjänsten på besök i går. I Solbacka. De skulle kolla så brandskyddet var ok. Skorsten, pipa, kamin ? check på den o allt såg bra ut!!
Vi har bara en brandvarnare och blev rekommenderade minst två, helst en i varje sovrum. Brandfilt saknas. Att Jonas hade lagt två tröjor över brandsläckaren i tvättstugan sågs inte heller med blida ögon. Ja, det blir lite att fixa. Annars tycker jag det känns som ett säkert hus om det skulle börja brinna. Ett plan, tre utgångar. Sedan ska man inte ladda mobilerna eller paddan på natten och man ska inte köra tvättmaskin och torktumlare när man är borta på dagarna och inte heller på nätterna. Just den pucken känns lite omöjlig att lösa. Jo, jag kan ju alltid anställda en RUT hemma. Å det blir ju billigt. Hur ska man hinna med alla dessa sysslor när man jobbar som man gör.

Jo, just det ? vi skulle komma överens om en återsamlingsplats också. Om olyckan är framme ska inte någon behöva vara osäker på om ngn är kvar och då gå in och leta igen, i ett brinnande hus. När jag berättade denna sista detalj vid fikat på jobbet idag blev det dagens skratt. Särskilt om tipset att lägga en sak, t.ex en toffel vid återsamlingsplatsen så Jonas vet att jag är ute och inte går in och letar efter mig då jag har sprungit ett annat håll runt huset? Hänger ni med. Livrem och hängslen och lite till tyckte mina jobbarkompisar.

Å med brand och brandorsaker i färsk minne tittade vi på senaste avsnittet av Outlander igår, Jonas och jag. Cirka kl. halv tio fick vi ro och kunde gå och lägga oss. Hörde att David var igång i köket och han öppnade dörren ut o håll på. Helt plötsligt började det lukta väldigt mycket bränt. Han hade råkat köra en kanelbulle liiiiite för länge och för hårt i mikron. Röklukt uppstod och det luktade brända popcorn hela natten. David hade monterat ned brandvarnaren och lagt den i soffan så den inte skulle börja tjuta. Mmmm, inte för att jag tror att det kanske hade kunnat börja brinna men nojig som är?. Får vara glad om jag inte får mardrömmar om bränder och aska.

Var också på ytterligare en resultatdialog i går. På Åkers förskola. Blir alltid lika glad och entusiastisk när jag träffar dessa engagerade pedagoger, förskolechefer och övrig personal. Nässjö kommun kan vara stolta för det mycket goda arbete de gör. Fokus igår var ?mindre barngrupper? som de jobbat mycket med. Att dela in stora barngrupper i mindre medför nästan bara fördelar. Lugnare miljö, lägre ljudnivå, tryggar barn pga färre relationer. Nackdelen är när inte personalen räcker till. Det är svårt att få tag i utbildad personal och personal överhuvudtaget. Där har vi en verklige utmaning inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Ha en fin kväll!

Av Sofia - 11 november 2018 18:26

Har firat far idag. På fars dag. Det kan man göra varje dag och i min ålder är det fantastiskt att fortfarande få ha sin far kvar. Jonas o jag var själva då barnen firar sina fäder. Go middag o mysig samvaro i Torset. Favoritmat på bordet. Ugnsbakad lax med egenodlade potatis. Mums. Pappa vann på en av de pappa-triss-lotter jag gav honom - inte så mycket men ändå. Å pappa vinner på sina lotter - han tar aldrig ut nya lotter (till skillnad från många andra) utan tar slantarna istället.

Dök ned i ett album från åren runt 1975-1977. Alltid lika roligt att bläddra och minnas. Så härligt att mamma tog så mycket kort. Nackdelen är ju att hon själv inte återfinns på så många foton.

En bandymatch för P18 i Stinsen Arena fick avsluta denna dag. Tyvärr förlust mot Tillberga Västerås. Väldigt spännande match o en kvittering var inte så jättelångt borta. Tyvärr har de många bra spelare skadade om man nu ska skylla på nåt.

Ha en fortsatt fin söndagskväll!

Jag o far på Varbergs fästning 1975

Julen 75 - se min nöjda blick. Fått en egen spis.

Pelle, Anders, jag o pappa

Farfar John o jag, mina syskon o pappa. En av de sista bilderna som tog på farfar.

Här fyller Pelle år - förmodligen 11 år. Farfar, farmor o jag bredvid

Mamma på bild o jag o massor med vitsippor

Här fyller jag sex o min kusin o lekkamrat Tidde ger blommor

Tyckte nog att den klänningen var väldigt fin..då... snygg bakgrund BTW : )

Traumatisk upplevelse i mitt liv. Jag klipper mig kort. Mamma bestämde. Dock blev det bra. Tyckte jag inte då.

En sån härlig bild på oss syskon o kusin Anna

Skolfoto ettan

Min ridkarriär var kort o näst intill obefintlig. Jag blev avkastad o har sen dess inte suttit på en kuse.

Bild ifrån idag. Det har gått drygt 40 år mellan bilderna

Jonas o jag blir ompysslade av mor o far. Skulle kanske varit tvärtom...

Av Sofia - 10 november 2018 17:50

Tittade på Skavlan igår. Blev så oerhört berörd av gästerna . Kim Walls föräldrar berättade om sin sorg efter dottern. Så fint de berättade o pratade om det. Förstår inte hur de kan sitta i en TV-studio o inte bryta ihop. Förstår inte hur man gå vidare när ens barn har dött. Dessutom blivit mördad på ett sådant brutalt sätt. De berättade om hur de hade pendlat mellan hopp o förtvivlan tills de fick veta faktum. En sån fin gest och handling att starta en minnesfond till minne av Kim. Att höra Kims föräldrar berätta tog verkligen tag i hjärtat. T.o.m Skavlan hade tårar i ögonen.

Nästa gäst var en ung kille, Boyan Slat, som engagerat sig i miljön på ett storartat sätt. Han hade utvecklat en anläggning som städade haven på plast. Helt fantastiskt! Om vi slutade använda plats, om det tillverkades mindre plast vore oxå mycket bra. Hur tänker man som människa när man slänger sitt skräp i havet? Inte alls förmodligen....

Tredje tjejen var 12-åriga Evelina Jordan och den tösen kommer gå långt. Jisses vilken röst. Man bara njöt.

Innan dess tittade vi på Idol. Har inte följt det så mycket i år men igår reste sig håret på armarna när Sebastian sjöng Guldet blev till sand. Så otroligt vackert!

Ikväll blir det Så mycket bättre o göra tolkningar av Charlotte Perelli. Spännande vad de kommer hitta på.

Ha en fortsatt fin lördagkväll

Av Sofia - 9 november 2018 18:15

Fredag. Igen. Även denna gråa lite tunga vecka har gått i blixtens hastighet. En märklig vecka där jag många gånger har tänkt på uttrycket. ?Den friske har många önskningar, den sjuke har bara en?. Det sker saker då och då som gör att man verkligen värdesätter det man har. Att man är frisk. Tacksamheten finner inga gräns och just den känslan är så fantastiskt skön att känna.

Vår kropp är finurligt gjord. Alla delar måste fungera för att kroppen ska vara okej. Om det knasar sig någonstans kan det mesta haverera. Skänker en tacksamhetens tanke och dagens ros till sjukvården vi har. Även om väntetiden känns lååååååång när man är mitt uppe i något är det skönt när allt löser sig och jag beundrar de som valt att jobba med att få sjuka människor friska. Allt från läkare, sjuksköterskor till undersköterskor, psykologer och specialister av olika slag. Arbetstiderna är inte direkt avundsvärda och många gånger utförs stordåd när vi ligger och sover gott.

Nu sitter jag framför brasan i Solbacka. Stella är hämtad. David och en kompis till honom kommer hit efter NIF?s A-lagsmatch. Jamacia tacos ska fixas iordning. Vi gör repris på gårdagskvällen då Henry följde med till Solbacka över natten. Han for till Linköping idag och tänkte på sin längtande mor igår ? kändes onekligen mycket bra. Jag skjutsade honom till skolan idag och passade själv på att ta lite sovmorgon. Jag tog en bild på sjön i morse. I gryningen när sjön var spegelblank. Så fantastiskt vackert. Sedan åt vi frukost och drack starkt kaffe. Även om det kanske inte är så nyttigt är det mysigt när man kan dricka kaffe ihop med barnen.

I morgon ska jag bjuda mina bröder med respektive på lunch. Vi ska hemlighetsgreja lite. En nära släktning fyller snart 80-år. Det är inte lätt att synka kalendrarna men i morgon fick vi ihop det. Helg och full rulle. På söndag är det bandymatch P18, Fars dag och gudstjänst för Stella och den är obligatorisk. Har inte riktigt löst söndagen än men det pusslet lägger vi nog också till slut.

Ha en fortsatt fin fredagskväll!

En fantastisk morgon...

...å en fantastisk kväll!!

Av Sofia - 6 november 2018 18:29

Dagens inlägg tillägnar jag alla (flickor, tjejer, kvinnor, killar) som har drabbats och lider av anorexi eller någon annan avart inom denna sjukdomsbild. Jag tillägnar den till alla er föräldrar som står maktlösa utanför och ser på. Jag tänker på all oro som far och farit igenom era huvuden och hur svårt det är att förstå. Denna förbannade sjukdom som tar livslust och liv. En sjukdom som inte handlar om mat och matintag, det handlar om annat som sitter djupare. Jag önskar det fanns ett vaccin som hjälpte. Ett vaccin som hindrade spöken och skuggor från att jaga och ge mörker. En spruta med självkänsla och kärlek till sig själv och den egna kroppen.

       

 

 

De finns där nånstans


De finns kvar nånstans trots att vi inte vill

Våra spöken sedan förr

I novemberdimman kan de närma sig

Även om vi har låst, har de nyckeln till vår dörr


Som mörkret i november kan de växa

De hotar utan ord, utan ljud och toner

Helt plötsligt känns de nära och tränger igenom

våra bekväma zoner


Det du trodde du hade bakom dig

Ligger helt plötsligt mitt framför dig

Det du trodde du hade stängt in

kommer för att hämta dig


Nånstans finns min skugga  

Närsomhelst kan smärtan hugga tag

När du tror du är som lyckligast

kan mörkret finnas där en novemberdag


En stund av tacksamhet för allt jag har skapat

Jag blundar och känner mitt hjärta slå

Att duga, att vara tillräcklig, att älska mig

Att jag stannar upp ett tag räcker för att förstå  


När jag låst in mina spöken

och tänt ljuset igen en novemberdag

önskar jag att jag kunde hjälpa andra

Låta dem känna glädje över varje andetag


Jag önskar jag kunde förändra deras världsbild

Så de ser allt det vackra de redan har

När deras dörr är olåst

vill jag ge dem en nyckel - mitt svar


För alla som har drabbats av skuggor och spöken

Hitta nyckeln till dörren och var på er vakt

Lev, andas, stanna upp ett tag

För oss andra utanför - så svårt att se på, utan makt

 

Sigrid 2018-11-06


Av Sofia - 4 november 2018 13:06

Igår firade vi grannen Henke 35 år (eller 27). Otroligt hedersamt att få komma på denna fest o fira ynglingen. Härlig familj och härlig släkt! Vi genomförde fem-kamp o jag får konstatera att jag igår var bättre på pil och luftgevär än filmtitlar och musikfrågor. Kul hur som helst! Jag tippade rätt på Sveriges högst belägna fyr (Kullens fyr) men att jag inte lyckades att pricka Darin på en strof från en av hans bättre hitar - dåligt!

Suveränt god mat. Tacos har man ju ätit många gånger men det var första gången med Jamaica tacos. Kyckling, skal med kokossmak och mangosalsa. Det måste jag testa snart igen.

Efter en god tårta som Henkes mamma gjort blev det några fler goa timmar innan vi returnerade till Solbacka. Tack Tina och Henke för en toppenkväll! Yes! Vi gick genom skogen med våra pannlampor o de behövdes knappt. Stjärnorna lyste över oss hela vägen hem. Vi tog ett nattligt dopp i varma tunnan under stjärnhimlen. Magiskt vackert o skönt!

Dagen startade med långpromenad o nu har vi hämtat husets häftigaste inredningsdetalj. Min kusin Björn Rapp har tillverkat ett fantastiskt snyggt vedställ. Det kommer att bli sååå fint! Bilder kommer när det är fyllt med klamparna.

Ha en go söndag!!

Lekledare till höger o 27-åringen till vänster

David i älsklingsmössan

Härliga människor

Holm vid Holm(a)

Härlig frisk promenad

Av Sofia - 2 november 2018 15:26

Började dagen alldeles för tidigt, i varje fall för att vara jobbledig. Tog en kopp kaffe o en tallrik mjölk med havregryn kl 05.30 o såg sista perioden hockey med Jonas. Dessvärre tråkig förlust men en mysig stund innan han for till jobbet.

Sen tog jag en långpromenad. Till Thimons o köpa färska frallor till frukost nu när barnen var hemma i Solbacka. Fjäska lite! Curla? Njae, knappast - det var väl win-win. Jag fick min promenad o barnen blev glatt överraskade. Så gott dessutom. Å de blev väldigt glada även om de nog innerst inne tycker jag är en knäppmamma...när jag har en bil.

Bilen ja, den fick vinterskrud idag. Vinterdäck på o smidigt som alltid på ER-bil. Under tiden handlade vi på ICA o när jag kom tillbaka var det klart. Å så behövde Stella nya jeans. Svarta. Det var två par för 999 kr istället för ett par 599 kr så helt plötsligt behövde jag oxå ett par. Dessutom kan Putte på Jeansbolaget sälja konserverad gröt (om han hade en sån butik) så det erbjudandet kunde jag inte motstå. Senast jag köpte svarta jeans var det låååååg midja som gällde så då kan ni själva räkna ut att det var ett tag sedan.

Förgyllde dagen med en fika på Espressohouse tillsammans. Ett mysigt ställe o de spelar alltid bra musik.

Vilka goa dagar vi har haft. Det lever jag på länge.

Ha en fortsatt go fredag!

Espressohouse med två av mina hjärtan

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Skapa flashcards