Alla inlägg under april 2017

Av Sofia - 16 april 2017 10:22

Det är så otroligt kul att ställa till med fest. Särskilt när det är fler lediga dagar på raken. Då finns det mer energi, mer tid att fundera, testa nya recept eller som i mitt fall, göra nya rätter. För jag kan ju aldrig riktigt följa det som står i receptet till punkt o pricka. Igår la jag till och drog ifrån och bytte ut. Den citron- och smörfrästa sparrisen fick sällskap av ägghalvor och lax med pepparrotskräm. Laxen över spenatbädd och under täcket av Västerbottenost byttes ut mot kyckling och varför nöja sig med en efterrätt när man kan göra två. Lite mindre av varje förstås. Citrontårta och vit chokladkräm med grekisk yoghurt med bär. Nu ligger jag i sängen o blir hungrig igen av skrivandet (även om jag inte trodde jag skulle kunna bli det igen - gårdagens känsla).

Våra vänner fam Roos var här och det var en supertrevlig och mysig kväll. Efter den påskiga middagen blev det hockey. Vi hade åtminstone på det i bakgrunden medan vi pratade. Å glädjande vann tillslut Ottawa mot Boston i förlängning o Erik gjorde en strålande insats för resultatet. Härlig vinst! Nu står det 1-1 i matcher o slutspelsäventyret fortgår.
Tusen tack fina Lotta o Kenneth gör en härlig påskafton o tack för den fiiina blomman! Alltid lika kul att träffas!

Idag skiner solen o strax blir det ägg till frukost! Johanna o Alexander är på hemväg frön fjällen o jag har flera timmar sedan påmint dem om att köra försiktigt! Det är mycket trafik och många som ska "hem" idag.

Ha en fortsatt fin söndag!

Påskafton 2017 firade vi med fina fam Roos

Av Sofia - 14 april 2017 17:53

Vaknade kl. 06.00 och såg snötäckta tak. 14 april! Mardröm! Jag somnade om gott och kl. 08.30 hade snön försvunnit lite... Sedan blev det god frukost med ÄGG såklart. Två stekta. Är det något livsmedel jag skulle ha svårt för at klara mig utan så är det just ägg. Denna Gudagåva i alla dess former är helt underbart. Nyttigt och mättande dessutom. Kan det bli bättre? Knappast inte.


Vi inleder nu denna ägghögtid som egentligen inte uppstod på grund av varken harar eller kärringar - betydelsen för den största kristna högtid är än större. Påsken har en större innebörd än julen - det var då Jesus dog för vår skull på korset. Det är större än vad mina tankar förmår tänka och om man tror är upp till var och en. Att tänka på händelsen för många många år sedan ger många människor styrka och det jag önskar, är respekt för de som som tror.


Efter en lång och mycket skön promenad Spexhult t/r var vi rätt möra. Vi hade kläder för väder och som vanligt var vi för varmt klädda efter ett tag. Solen kom faktiskt fram genom molnen och då blir det värme. En storhandling på ICA inför påskhelgen - check. Mer ägg, både från hönor och från Anthon Berg hamnade i korgen. När vi åkte därifrån passade jag på att ta ett kort på de fina fina ägg som Nässjö kommun har ordnat på som påskpynt i år. Helt vanliga stenar i glada färger. De ligger i en del av stadens alla rondeller. Bra där Nässjö kommun alias Tekniska Serviceförvaltningen. Å allt larvigt tjafs om fjädrarna i år.... Så mycket energi på en icke-fråga. Jag kan en gång för alla intyga att vi använder inte fjädrar rykta från levande fåglar.


Barnen har kommit åter och i varje säng låg ett.....japp - påskägg. Inte från höna men från ICA. Å fortfarande, trots sina åldrar, blir de larvigt glada. Snart är det hockey och nu håller vi tummarna för indianerna. Vi vill INTE se en sån match som sist då det blev 6-0 till Brynäs. Hua!!


Ha en fortsatt fin fredag!!


 

Nässjö kommun, Tekniska Serviceförvaltningen har påskpyntat! Tjusigt värre!


 

En favoritskål med mandelägg och lakritsägg från Anthon Berg

 

Även jag fick ett påskägg - ett vackert exemplar från Jonas....

 

...som innehöll de vackraste praliner man kan tänka sig. En av dem har jag smakat och helt ljuvlig.

 

Några tulpaner och kvistar av ris


Av Sofia - 12 april 2017 19:07

Plöjde igår igenom många sidor av Nässjö kommuns kommnade avfallsplan och renhållningsföreskrifter. Bland annat är målet att vi ska öka vår sortering och materialåtervinning. Att var och en sorterar hemma nu för tiden får man väl nästan anta (!) – det känns som man är på återvinningsstationen minst en gång i veckan med plast, pappersförpackningar och metall. Anledningen i mitt fall är att man inte vill att tvättstugan ska svämma över då jag har min ”bröte” där. Varje gång jag har förpassat några kassar/påsar känns det jättebra. Dels för att det är skönt när det är tomt ett litet tag hemma och dels för att man gör en välgärning för miljön. Det blir en del – allt är numera förpackat på ett minutiöst sätt och branschen som tillverkar förpackningar på olika vis måste vara blomstrande. Minns när vi fick vårt nya kök i många många platta kartonger – det var lika mycket emballage som nytt kök kändes det som, om inte mer…


Ikväll har vi varit en runda på Boda – den fina avfallsanläggningen utanför staden (ligger jättebra till om man bor i Åker/Målen). Tömt uteförrådet på saker som inte används och är defekta på något vis och plus lite skrymmande kartonger som nu är så trasiga så de inte går att använda för ändamålet. Det är alltid en befrielse att slänga saker, att bli av med det man inte längre använder och det är väldigt skönt att någon annan tar hand om det. Vårt land är rent i jämförelse med andra plaster på jorden. Minns vår semesterresa till Egypten för ett antal år sedan. Hotellområdet var välstädat och snyggt men så fort man kom utanför staketet kunde det liknas vid en soptipp, för att inte prata om - i den närmsta staden. Hua! Å folk i allmänhet slängde skräp öppet mitt på gatan.


Det finns såklart en annan aspekt på all den persontrafik som sker till våra återvinningsstationer och till Boda. För att underlätta för folk som inte har möjligget eller orkar åka till återvinningen hoppas jag på att framtida planer blir verklighet i vår kommun. Kollegor till mig som bor i andra kommuner har en större soptunna indelat i fack där du sorterar direkt – plåt, wellpapp och plast och brännbart. Sopbilen hämtar typ varannan vecka som våra ”vanliga” sopor. Ett annat alternativ är att sortera direkt i hemmet i olikfärgade plastpåsar för att sedan med hjälp av optisk läsning sorteras ut på ett stort transportband när de hämtats hos invånarna. I Sävsjö och Vetlanda har de två olika färger, dessa färger kan utökas till många fler så alla  kategorier finns med. Alla har ju inte utrymme för återvinning. Oftast finns det fina sophus med sortering i t.ex bostadsrättsföreningar vilket underlättar – det måste ju samtidigt vara smidigt och enkelt om folk ska bry sig.


Så nu är det rent i huset för ett tag. Glödlampor, batterier, ett trasigt tangentbord och sladdar har hamnat där de ska, en gammal madrass och en sprucken spegel likaså. Skönt! Vilket skräpigt inlägg det blev idag!


Dagens avslutas med hockey. Heja Frölunda! Å till natten blir det första slutspelsmatchen för Ottawa mot Boston.


Ha en fortsatt fin dymmelonsdag!

Av Sofia - 11 april 2017 20:40

3 byten bara idag. Före detta kolonilottsarrendatorer överlåter sina lotter till andra innehavare o det är så när vårluften kommer. Eller möjligen när fakturan för arrendet kommer i början av april - det blir som en påminnelse "ja, just det - jag skulle ju inte ha lotten längre". 570 kr om året kostar det att arrendera en bit mark av kommunen o med tanke på administrationen o allt fix omkring detta så är det inget kommunen (Tekniska Serviceförvaltningen) blir direkt rik på. Personligen är det ändå en fin - just service av kommunen - att tillhandahålla dess lotter. Att ha en lägenhet utan trädgård eller odlingsmöjligheter kan vara väldigt lessamt om du har gröna fingrar. Å då kan du arrendera en lott. I söndags gick förbi ett av våra områden (Åker) på vår kvällspromenad o det kan liknas vid en myrstack om våren. Det börjar så smått röra på sig nu.

Å nu i kväll kan jag konstatera att jag traskat 16 989 steg o därmed avverkat 13,7 km. Ingen "träning" eller löparrunda, "bara" vardagsmotion. För en kontorsråtta är det väl godkänt o inte så bara - det är skönt bra! Gå till o från jobbet, ta en lunchpromenad o sedan ned till Jysk o Willys o vända. Blir stolt över mig själv när jag låter bilen stå o använder kroppsdelarna jag fått. Nytta o nöje!

Å Jonas njuter bredvid mig. Frågan är bara om det är jag som är föremålet för detta, just nu. Jo, det är det också men "de finaste tavlorna" har han nu fått upp. 10 minuter mellan skotten så självklart måste båda hornen upp på väggen!

Ha en fortsatt fin kväll!

Check!

Av Sofia - 10 april 2017 20:16

Lika sorgligt bedrövligt som fredagens fruktansvärda dåd kändes, lika mycket värme, kärlek och hoppfullhet kände jag när jag ser bilder från ett Sergels torg som är osannolikt befolkat. Jag blir stolt och fylls med glädje när så många människor går ut och, som någon sa, pekar finger åt terrorismen. Så oerhört tragiskt de som dog och de som blev skadade men det kunde varit mycket värre och tankarna går till Nice förra sommaren. I kölvattnet av fredagens attentat mot vårt fria land, mot vårt folks sätt att vara växte något ännu starkare ur det här. Å det är så skönt!


I morse lyssnade jag på radion och hörde hur generösa människor varit, öppnat sina hem, erbjudit skjuts och hjälpt till på diverse sätt. Det är så ögonen tåras. Till och med Stefan Löfven (som kanske inte är den mest karasmatiske ledare jag vet) fick mina ögon att bli blanka när jag lyssnade på hans ord. Han har också fått beröm för sina insatser under dessa krisdagar och med all rätt. I en kris går politiska färger upp i en och samma nyans - sammanhållning - inte splittring!


I morse när jag kom till jobbet hade ALLA fått ett mejl av vår kommundirektör. Att med tanke på vad som hänt skulle vi gemensamt sluta upp tillsammans med övriga Sverige och hedra med en tyst minut klockan 12.00 Så gjorde vi - jag satt vid Aftonbladet och såg kungafamiljen, partiledare och andra stå tysta. Å som någon vid fikat sa: Det dessa människor upplevde i fredags på Drottingsgatan - sådant upplever många många människor varje dag i t.ex Syrien. Å självklart ska vi hjälpa dem som flyr undan detta. Det borde vara självklart för alla. Såg ett plakat som två muslimska tjejer hade i folkhavet under söndagens manifestation. "Vår religion är kärlek - inte terroism" eller nåt liknande. Å det är ju så sant. Att vara muslim är inte detsamma som att vara terrorist! Å många deklararerar att all religion innebär krig och elände. Ingen Gud vill ha krig eller elände. Den Gud jag tror på vill bara gott. Även om mitt tvivel som emellanåt kan växa, gav mig en känsla av hopplöshet när sådant som i fredags hände. Varför? Det jag tror på vill inget ont. Sedan finns det onda krafter i vår värld - helt uppenbarligen och det är alltid människan som står för den. Det är människan som använder religionen för att sprida ondska och göra illdåd. Det är vad jag tror på och många med mig och låt oss få göra det! Det hjälper!


Kärleken segrar alltid och alla människor som kom till Sergels torg i går - det var ett underbart mänskligt tecken!!


Stockholm - pray - love!


 

En bild - värme och kärlek och faktiskt tro på mänskligheten!!

Av Sofia - 9 april 2017 21:02

Flytten pågår och nu när Jonas alla kläder har anlänt på Ulriksdalsgatan 6E kan jag avliva myten att kvinnor har mer kläder än män. Min man har mer! YES!! Konstaterar att det är lite kul!! Men de får plats vilket oxå är trevligt. En naturlig utrensning sker även för mig o det är ju lite onödigt att ha regnkläder i storlek 130 o två par gummistövlar i strl 33 när ingen av kidzen kan ha dem längre...

Efter gårdagskvällen grill tittade vi på hockey o Frölunda förlorade sorgligt nog medan Ottawa vann mot New York Rangers. Slutspel väntar Senators och det blir såklart mycket spännande. Nu får vi se om det blir derby mellan Toronto o Senators - i natt spelas sista matchen i grundserien. Om Frölunda går till final så blir det mot HV. Vilken kamp!!

Idag tog vi en runda till Bo-mässan i Vetlanda. Fanstastisk känsla att få titta på allt o fundera när vi har ett gemensamt hus att lägga energin på. Man får helt klart mer inspiration då! Nu har vi samlat alla våra barn i köket - på kort. Alla våra skatter på ett ställe. Å mina målade tulpaner fick med glädje ge vika för det fina familjekortet som togs på Jonas 50-årsdag. Å det signade idolkortet på Bobby Orr likaså. Jonas backidol!

Ha en fortsatt fin söndagskväll!

Vår fina skatter på kort i köket

Jonas med sina kidz på plats + Bobby Orr och mina målade tulpaner fick flytta upp en våning...

...å här passade de bättre till nya tapeten!!

Av Sofia - 8 april 2017 12:58

Lördagmorgon o solen skiner. Värmen är lite blygsam men underbar. Dock vaknade man till en dag i skugga, i förskräckelse, sorg och overklighet. En fullständig galning kapar en lastbil o kör ihjäl och skadar en massa människor mitt i Stockholms city. Drottninggatan som oftast innebär folkhavet och myller av folk.

Dåd som dessa är precis lika otäcka när de händer i Berlin, London eller Nice men när det sker i vår egen huvudstad - det kommer så otäckt nära. Det var inte mer en vecka sedan jag själv gick exakt där lastbilen skenade fram, förvisso kl halv nio på kvällen o lugnt med folk, men man ryser. Helt plötsligt känner man folk som befann sig i området, bekantas barn som jobbade i närheten. Det var skönt att se folk som markerat sig i säkerhet via Facebook igår. Det känns som en fin gemenskap att delge sina tankar genom inlägg på sociala medier - värme! Å trots att detta fasansfulla har hänt o hände omkring oss får inte glömma att de allra flesta människorna är goda med ett fredligt hjärta! Terrorister får inte göra oss rädda men visst - de lyckas väldigt bra!

Igår kväll tittade vi på nyheter hela kvällen, man ville inte göra nåt annat kändes det som. Alla tankar till anhöriga till de som dog igår, de skadade, de som bevittnade det fasansfulla.

En huggorm som solade sig i dagens sol.

Denna syn gör mig glad!

Av Sofia - 6 april 2017 19:14

Rubriken har fått en annan betydelse den senaste tiden...


Det är nog ingen som undgått ”nyheten” att pojkar och flickor delas upp efter kön i en friskola i Stockholm när de åker buss. Pojkar går in främre dörren och får sitta längst fram och flickorna går in där bak i bussen när de hämtas från hemmen i Rinkeby och Tensta och ska till sin muslimska skola i Vällingby. Det var tydligen en ”nyhet” för skolledningen vilket i mina öron låter helt osannolikt. Jag tycker det är vedervärdigt, rent bedrövligt att höra sånt här i vårt land där vi ska kämpa och slåss för jämställdhet.


Uppdrag granskning på TV hade vid ett flertal tillfällen dokumenterat detta. I programmet som sändes på TV’n fick man även höra hur de intervjuade Migrationsverket, som ofta är den första myndighetskontakten på svensk mark, och hur de informerar nyanlända om vårt samhälle och hur vi behandlar varandra. Alltså vad som gäller - enkelt uttryckt. Migrationsverket har en extremt viktig uppgift här och man skulle ju önska att de gjorde lite som exemplet grannlandet Finland. De visar bl.a en video (översatt till en mängd språk) för sina nya nyanlända och förklarar på ett enkelt och bra sätt att t.ex kvinnor har lika värde som män. Kvinnor får röra sig fritt i samhället, jobba och utbilda sig, klä sig som man vill, umgås och träffa vem de vill o.s.v Företrädaren för Migrationsverket medgav att de kanske hade varit lite dåliga på denna biten och visst – pressen på just denna myndighet har varit enorm. Hösten 2015 handlade det mesta om att bara få en plats för alla flyktingar att sova.


Frågor beträffande jämlikhet, attityder - detta måste vi såklart bli bättre på om vi ska få någon ordning på nästa generation. Tradition och seder. Var går gränsen? Att fira en högtid från sin hemland kan ju vara lika naturligt som att jag som muslimsk flicka ska bara slöja eller ska sitta längst bak i bussen…. Vad som händer i hemmen är det inte så lätt att ha koll på men vår uppgift måste ju ändå vara att få bukt med förtryck likt ovan. Där har t.ex förskola och skola ett enormt ansvar och en stor uppgift och när vi tillåter friskolor som gör precis tvärtom – då är det riktigt illa. Jag blir så heligt förbannad över tillvägagångssättet och ännu argare blir jag när jag vet att en friskola som denna får del av statliga medel - våra skattepengar.


I min värld är alla välkomna till Sverige. I ett stort land med BARA 10 miljoner människor borde vi kunna bygga en bra organisation för att ta emot de som flyr krig, förtryck och andra hot. Det märkliga är att folk som själva flyr från förtryck fortsätter med det när de kommer hit. Problemet är att vi inte pratar öppet om problemen, resultatet blir händelsen som på friskolan i Stockholm. Sedan finns det stora svårigheter att upptäcka sådant vi inte är vana vid. Många av oss har inte kunskapen om t.ex hedersförtryck – hedersrelaterat våld och det är inte helt lätt att konfrontera familjer där man misstänker att det pågår. Anledningen är naturligtvis att ”offren” kan bli än värre drabbade. Mörkertalet är stort.


Nej, jag har ingen bra lösning mer än att vi ska hjälpas åt. Tillsammans! Vi måste!! Hjälpa de som kommer hit att förklara och informera, var och en på sitt håll – vad det än gäller och hur vårt underbara land fungerar.


Ps. Jag funderar på… Undra var vår älskade Henry skulle suttit på bussen…..? Jag är innerligt tacksam att vi föddes i Sverige som har kommit en bra bit på väg när det gäller människors lika värde och en mer öppen inställning till oliktänkande!



Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6
7
8 9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards