Direktlänk till inlägg 4 april 2024

Var fjärde resa börjar på enskild väg

Av Sofia - Torsdag 4 april 17:44

Enskilda vägar binder ihop vårt land. Enskilda vägar är mer än bara en sträcka från A till B. Det är frihet och attraktivitet. Det är mjölktransporten från gården till mejeriet, det är skolskjutsen som tar elever till skolan, det är hemtjänsten som besöker våra äldre som har valt och vill bo kvar hemma så länge som möjligt, det är krisberedskap om den större länsvägen inte längre är framkomlig, det är framkomlighet för räddningstjänst och ambulans, det är tidningsbudets och postens rutt, det är utflyktsmålet och vägen ut till naturen. Enskilda vägar är attraktivitet. Enskilda vägar är också den enda vägen ut från ditt hem och kanske främst detta men så oändligt mycket mer. Enskilda vägar är Sveriges ovärderliga vägnät. Var fjärde resa i landet startar på en enskild väg!

Vem bär då ansvaret för vägen? Trafikverkets hemsida förklarar: ?Väghållare för enskilda vägar är de fastigheter som har nytta av vägarna. För förvaltningen av dessa svarar ofta någon form av organisation, samfällighetsförening eller delägarförvaltning som omfattar berörda fastighetsägare. Som enskild väghållare (vägförening) ansvarar man för sin väg.?
Till skillnad från enskilda vägar är Trafikverket väghållare för allmänna statliga vägar och landets kommuner är väghållare för allmänna kommunala vägar och kommunala gator.

Vidare står det beskrivet om skötsel:
Skötsel av enskild väg är i många fall kostsamt. Det är i huvudsak den som är enskild väghållare som bekostar de åtgärder som behövs. Det finns olika typer av statsbidrag man kan ansöka om från Trafikverket. Vissa kommuner betalar ut bidrag till enskilda vägar. Dessa kommunala bidrag har ingen koppling till Trafikverkets statsbidrag utan hanteras av respektive kommun.
Exempel på åtgärder som ingår i väghållaruppgiften är barmarksunderhåll och vinterväghållning, såsom: Grusning, dammbindning, byte av trummor, beläggningsunderhåll, snöröjning, sandning, hantering av tjälskador, broar/trummor över 2 meter i diameter.

Att sköta en enskild väg är ett enormt arbete vilket man förstår när man läser dessa exempel av uppgifter. Dessutom i tider där häftigare skyfall har kommit och väntas komma utsätts vägarna för större påfrestningar. Det är alltså upp till respektive kommun att betala ut bidrag för de enskilda vägarna. Nässjö kommun har tagit beslut på att betala 20-25% av kostnaden och bidragen räknas upp enligt Trafikverkets prishöjningar varje år. Trafikverket själva betalar ut c a 70-75% av kostnaden. Det finns driftsbidrag till skötsel och drift och det finns särskilda driftsbidrag när det gäller t ex större investeringar gällande vägen, t ex byte av vägtrumma.

Sveriges totala sträcka av enskilda vägar är 43 000 mil. Detta kan jämföras med sträckan av allmänna statliga vägar som uppgår till cirka 10 000 mil. I Nässjö kommun finns det cirka 48 mil enskild väg och antalet vägföreningar är cirka 132 st. Cirka drygt 3 miljoner kronor avsätts varje år i Nässjö kommuns budget för dessa bidrag, pengar som egentligen aldrig riktigt räckt till. Dock har alltid tekniska serviceförvaltningen löst utbetalningarna. Nu när större vägtrummor ska ersättas och bytas ut (många färdigställdes på 50-60-talet) räcker inte den avsatta budgeten till alla åtgärder. Ett trumbyte kan kosta mellan 4-5 miljoner kronor. Om inte den aktuella trumman byts ut synar Trafikverket ned vägen och stänger helt enkelt ned vägen. Tänk då min inledning ? om skolskjuts, om hemtjänst, om transporten, om att komma till och från sitt hem?.

Nässjö kommun är inte generösast av landets kommuner att bidra men heller inte sämst i klassen när det gäller nivån av bidrag. Andra kommuner har andra lösningar. Vissa kommuner har tagit över skötseln av enskilda vilket definitivt inte är en lönsam affär. Att enskilda väghållare sköter vägarna innebär så många fördelar. Lokalkännedom och kunskap om vägarnas speciella behov, för att nämna något. Centerpartiet anser att staten måste skjuta till mer pengar via Trafikverket för att hålla en god standard på våra enskilda vägar. Centerpartiets kampanj ?Sverigelyftet? konstaterar att den svenska infrastrukturskulden är enorm och här ingår naturligtvis enskilda vägar. En statlig utredning är på gång och ska vara klar i slutet av juni. I samband med vårt inträde i NATO är detta såklart en naturlig tanke. Vår infrastruktur måste vara robust. På regeringskansliets hemsida står: ?En utredare får i uppdrag att se över reglerna för statsbidrag till enskild väghållning. Bidragsgivningen till de enskilda vägarna bör vara ändamålsenlig och kostnadseffektiv?. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson har uttalat sig: ?Väl fungerande vägar kan bidra till möjligheterna att bo, leva och verka oavsett var i landet man bor. De nuvarande reglerna om stöd till enskilda vägar är gamla och behöver ses över för att säkerställa att stödet är kostnadseffektivt och bidrar till långsiktig hållbar transportförsörjning i hela landet?.

Så låt oss hoppas att denna utredning kommer att visa att enskilda vägar behöver större och ökade resurser för att inte helt dränera kommunernas ekonomi. För hela landet ska leva. Enskilda vägar är ett ovärderligt vägnät och ger en levande landsbygd.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - Söndag 28 april 19:08

Sitter i fåtöljen och det är första kvällen på länge som vi inte tänder en brasa. Äntligen har vårvärmen kommit och den är så otroligt efterlängtad. 19 grader idag och go sol. Har njutit hela dagen även om vi har varit lite trötta efter festen igår. ...

Av Sofia - Lördag 27 april 15:44

Veckan som gick var minst sagt mastig. Men även kul och känns det mastigt och kul och inte bara mastigt funkar det. Jag funkar! Torsdagskvällen innebar kommunfullmäktige och det var en hel del större ärende. Årsbokslut, jobbstrategi och gymnasiesamve...

Av Sofia - Fredag 19 april 23:16

Ja denna fredag blev inte riktigt som jag hade tänkt. Satt djupt försjunken i exceldokument när jag i morse fick ett SMS. Av Lendo. Att mitt banklån beviljats o att pengarna skulle utbetalas inom 1-3 bankdagar. Tyckte det lät väldigt skumt. Ringde nr...

Av Sofia - Torsdag 18 april 19:18


Aprilväder i min värld är BÅDE snö, hagel, regn, kyla OCH sol o värme. Inte BARA allt det första utom sol och värme. Nu är det 18 april och man har inte fått tillstymmelse till varmare vårväder. Otroligt tråkigt! Jag tittar längtansfullt ut mot vå...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards