Direktlänk till inlägg 3 mars 2024

Synen på jämställdhet skiljer sig åt

Av Sofia - Söndag 3 mars 15:48

Den internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar flickor och kvinnors rättigheter över hela världen. Som kvinna önskade jag att dagen inte behövdes, att vi män och kvinnor som har våra olikheter kunde leva sida vid sida, jämlikt och komplettera varandra med samma förutsättningar och rättigheter. Men, vi har lång väg att gå. I början på februari befann jag mig på kommundagar med Centerpartiet i Umeå. Jag deltog i ett helt seminarium om jämställdhet och man visade nedan siffror:

En av fem unga män tycker att Sverige är helt jämställt

  • En av 20 unga kvinnor tycker att Sverige är helt jämställt
  • En av fyra unga män tycker att kvinnor överdriver ojämlikheten i Sverige
  • Motsvarande siffra för unga kvinnor är 1 av 20.

Källa: Jämställdshetsmyndigheten, 6400 svenskar tillfrågades.


Siffrorna visar att vi ser olika på jämställdheten och vi måste se upp med attityder och beteende i det stora och i det lilla. Visst har det hänt mycket i vårt land som är positivt. Har precis tittat färdigt på den serie som har visats på TV - Sveriges historia - och ur ett historieperspektiv är det fascinerande att se och bli påmind om vilken kamp kvinnorna har genomfört i Sverige. Från att under frihetstiden på 1700-talet som kvinna inte få bestämma typ något till att få rösträtt 1921. I cirka 100 år har vi kvinnor alltså fått rättigheten att lägga vår röst på hur samhället ska se ut.


För mig och Centerpartiet är det så självklart att män och kvinnor ska ha samma rättigheter, samma villkor och vi måste hela tiden se upp inom olika områden så klyftan minskar. Våld i nära relationer som till allra största delen drabbar kvinnor måste få ett slut, hedersförtryck och hedersvåld likaså. Förutom allt mänskligt lidande för individen kräver våld i nära relationer stora resurser för våra kommuner genom familjehemsplaceringar och heldygnsvård. Tänk om vi kunde lägga resurserna på annat? 


Att man satsar på och prioriterar kvinnor inom vården måste öka, därtill forskning på kvinnosjukdomar. Det är något som Centerpartiet länge har drivit som en prioriterad fråga. Visste ni att vissa besvär som kvinnor har, inte ens har en dokumenterad diagnos? Till exempel skador på bäckenbotten som tyvärr allt för många kvinnor råkar ut för, c a var tionde kvinna. Svensk vård är i världsklass. Men jämställdheten inom vården måste öka. Studier visar att kvinnor får vänta längre på akutsjukvård och får kortare sjukskrivningar. Det leder i sin tur till att det är svårare att upptäcka sjukdom och få rätt behandling i tid. Din hälsa och dina möjligheter till att överleva sjukdomar ska inte bero på vilket kön du har. Det finns även skillnader i både bemötande och vård. Kvinnor lider i det tysta. Det får vara slut på det. Det är oacceptabelt att kvinnor får sina liv begränsade och i värsta fall avslutade på grund av bristande kunskap.

Centerpartiet har en rad förslag om förändringar. Till exempel införa ett genusmedicinskt perspektiv i vårdens alla delar, införa krav på fysioterapeutisk kompetens om kvinnors hälsa vid eftervården efter förlossningar för att nämna några.


Andra områden är arbetsplatsen. Kvinnor har lägre lön, lägre inkomst och pension jämfört med män. Kvinnor tjänar c a 90% av männens lön vilket glädjande nog är en siffra som går åt rätt håll vilket i sin tur bidrar till ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten.


Så visst behövs 8 mars. Verkligen! Den dagen (OCH alla andra dagar) – tänk till och tänk lite till. Är vi jämställda? Vilken attityd visar jag? Hur beter jag mig?


 

En man och kvinna

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sofia - Fredag 19 april 23:16

Ja denna fredag blev inte riktigt som jag hade tänkt. Satt djupt försjunken i exceldokument när jag i morse fick ett SMS. Av Lendo. Att mitt banklån beviljats o att pengarna skulle utbetalas inom 1-3 bankdagar. Tyckte det lät väldigt skumt. Ringde nr...

Av Sofia - Torsdag 18 april 19:18


Aprilväder i min värld är BÅDE snö, hagel, regn, kyla OCH sol o värme. Inte BARA allt det första utom sol och värme. Nu är det 18 april och man har inte fått tillstymmelse till varmare vårväder. Otroligt tråkigt! Jag tittar längtansfullt ut mot vå...

Av Sofia - Onsdag 17 april 16:25

Igår var verkligen en sån där dag med många punkter i kalendern. Några möte på förmiddagen, lunch och möte igen. Sen vaccination mot Bältros på Apoteket som öppnade sin verksamhet för cirka en månad sedan. Min valda vårdcentral erbjöd inte ens detta ...

Av Sofia - Måndag 15 april 19:17


Den fruktansvärt hårda vinden, näst intill storm, är över. För denna gång. Sjön ligger nu spegelblan - nästan. Vackert! Tänker tillbaka på gårdagen och hur dumt det egentligen var att faktiskt åka till Torset. Att ge sig ut på vägarna. Så många träd ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12 13
14
15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Text o bild


Ovido - Quiz & Flashcards