Senaste inläggen

Av Sofia - 28 oktober 2018 10:57

Å så kom den då. Den första snön o den kom rejält. Vitt och vackert! Krångligt och kallt! Vi hade lite att skotta eller Jonas rättare sagt. Efter bandymatch o kioskpass hann han inte skotta hela uppfarten innan gästerna för kvällen knackade på.

Det var inga roliga matcher för NIF P18 i svenska cupen igår. Förlust i båda matcherna. Vi stod i kiosken o sålde mycket kaffe o chokladbollar, mindre av korv med bröd. Behagligt att kunna titta på matchen i full värme.

På kvällen anlände mor o far först o de hade med sig flyttgröt (risgrynsgröt) och mackor plus en god tårta till kaffet. Allt var gott BTW. Vi tände en brasa och inväntade mina syskon. Tyvärr kunde inte Monica komma pga sjukdom men det blir fleeeer tillfällen såklart. En mycket mysig kväll. Vi firade David 17 år lite i efterskott. Tack alla nära, kära människor. Tack för äppelmust från Sandsjö, rosor o presenter till David. Det var roligt att få visa vårt paradis - de tyckte om vårt nya hus - mycket.

Dagen startade med skjuts av David till Stinsen kl 08.00 En extra timmes sömn i natt var inte helt fel. Morgonpromenad med Jonas efter det och sen go frukost. Nu sitter jag i kyrkan med Stella o min själ får en lugn timme. Ser att NIF vann första mot Sirius med 9-2. Härligt!!

Sedan hem o klämma in lite mat och sedan på bandymatch. Hoppas på vinst! Sedan blir det fika med bästa Susanne o P-A. What a weekend! Vila kan man göra när man blir gammal!

Ha en fortsatt härlig söndag!

Vackert.....

...ger merarbete!

Mys vid brasan

Mys vid TV :)

Vi firade David 17 år

ANNONS
Av Sofia - 26 oktober 2018 17:36

Njae, rubriken är väl inte en rättvis sammanfattning av gårdagens KF. Mitt första sammanträde i kommunfullmäktige. Många och långa timmar, spännande men också lite rörigt eller ganska mycket rörigt. Det blev ovanligt många voteringar och t.o.m en mycket erfaren ordförande hade lite svårt att hålla koll på om ett ja var att avslå eller bifalla. Jag kan konstatera att jag är tacksam och glad att jag inte var i hans kläder. Vi avtackade de ledamöter som avsagt sig uppdraget efter den gångna mandatperioden och de som fått lämna på grund av valresultatet. Kl. 22 var sammanträdet klart och när jag äntligen nådde Solbacka var jag så uppe i varv så jag hade svårt att få kontakt med John Blund.

Kylan är här och jag gick mig varm på lunchen runt Träslända. Efter gårdagens ganska stillasittande dag var det behövligt att få lufta benen en dryg timme. Introduktion med två nya kollegor på förmiddagen. Ekonomi och fakturahantering. De stunderna är alltid lika stimulerande. Speciellt när man känner att rekryteringarna är klockrena. Härligt att lära känna nya duktiga och engagerade människor. Vi blir ett bra team! Arbetsmöte bokföra projektledarnas tider i systemet med automatik. Det ni! Under årens lopp har jag då och då trott att det är till månen vi ska, med tanke på alla struligheter och jag har bokfört manuellt varje gång. Dock, plötsligt händer det. Nu funkar det. Hurra och check på den!

Eftersom arbetsdagen igår började kl. 06.15 och även idag, är jag nu denna fredagskväll så trött att jag nästan står och sover. Mina sista krafter gick åt till att handla på ICA ihop med Jonas för att fylla på ett mycket tomt kylskåp. Enkelheten med tacos är helt underbart. Barnen är åter. Go känsla med soffmys och idol. Som det känns nu kommer jag bara se inledningen innan ögonen far igen. I morgon är det tack-o-lov sovmorgon, sedan full rulle igen. Åtminstone två bandymatcer i Stinsen Arena varav ett kioskpass. På kvällen kommer mina föräldrar och mina syskon med respektive för att fira David som fyllde 17 år i september. Vi kommer inte att behöva fixa speciellt mycket. De har med sig flyttgröt och tillbehör. Det känns otroligt lyxigt.

Ha en go kväll!

ANNONS
Av Sofia - 24 oktober 2018 18:26

Idag hade jag gott sällskap på min promenad till jobbet. En gigantisk fullmåne följde mina steg och det var magiskt vackert att se den lysa över Spexhultasjön och hur den speglade sig i det mörka vattnet. Tog en av alla dessa månekort som sällan eller aldrig blir bra. Man får bara en förnimmelse av hur vackert det var.

När jag nådde Nässjö city såg jag att det hissades flaggor på stadshuset. FN-dagen. En otroligt viktig dag, mer än någonsin. Läste dagens tidning och det stod en artikel om hur sårbara vi är i en orolig tid. ?När Berlinmuren föll i början på 90-talet trodde vi att vi skulle få evig fred?. Med facit i hand har det inte riktigt blivit så. Världen tycks vara oroligare än någonsin. Hur skulle vi i Sverige klara en kris eller ett krig? Ett riktmärke är tydligen att kunna klara sig 72 h utan el, vatten och mat.

Tänker på hur bra vi faktiskt har det i Spexhult. En bra kamin som ger värme, egen brunn om den kommunala ledningen skulle braka ihop. Bunkra ljus är jag riktigt bra på men att bunkra konserver är väl inget jag ständigt går och funderar på. Det stod också i tidningen att enligt Lantbrukarnas Riksförbund importeras hälften av vår mat. Om det skulle hända något - en svår situation som stör eller utplånar handelsförbindelserna - kan Sverige inte producera den mat vi behöver. Redan idag kan du som konsument påverka genom att göra rätt val i butiken. Köp svenskt! En ökad efterfrågan på svenska livsmedel skulle öka den egna produktionen. Såklart!!! En mycket viktigt tanke! Stöd bönderna och deras verksamhet.

Under eftermiddagen satt jag på arbetsutskott förskola/grundskola för barn- och utbildningsnämnden. Nu är det lite märkligt. Utskott och nämnd har fortfarande det före detta styret fram till årsskiftet. Samma människor sitter i opposition efter nyår. Människor som man nu är nära i diskussioner och bereder ärende ihop med ? nästa år sitter de i opposition och en av dem blir oppositionsråd. Känns märkligt. Sådan är politiken. Föränderlig. Önskar henne lycka till i sin nya roll!

Nu börjar det blir riktigt kallt. Is på vårt trädäck utanför trappan i morse. Nu får man börja analysera glittret i marken för att undvika att halka. Varning för snö. Har ringt om däckskifte. Check på den. Onsdag kväll! En kvällspromenad har vi fått till. Så gott. Brasan är tänd. Så gott, nästan godare.

Go kväll!!

FN-dagen! Vi lever i världens bästa land! Köp svenskt.

Av Sofia - 22 oktober 2018 19:27

Så var det då dags. Att gå till jobbet från Solbacka för första gången. Utrustad med sköna skor, bra kläder samt en skön ryggsäck. Vid närmare eftertanke glömde jag nog bara reflexer i morgonens bråda timma vilket inte är så bara men jag hade ju pannlampa. Kanoninköp på Gekås i Ullared och lampan hade tre olika styrkor och satt bra på huvudet.

Det finns en del mörka partier på vägen och jag ska väl helt ärligt skriva att det är lite läskigt. Nej, vildsvinen vågar sig inte så nära människor och byggnader säger Jonas och andra som vet, men i helgen när Jonas och jag gick en runda i skogen såg jag med egna ögon att de visst bökar omkring nära både människor och bebyggelse. Hmm?. Såg dock inga vildsvin idag men min pannlampa bländade några kossor som låg på en äng i slutet på Idvägen. Innan jag begrep vad det var, ha ha. Det såg ut som små troll när de låg ned. Såg lite läskigt ut när jag hade 14 glimmande ögon mot mig. Nästa läskiga grej var ett par lysen som vandrade runt i låg höjd i en trädgård vid Spexhults gård. När jag kom närmare var det en robotgräsklippare med lyse. Inte alls farlig.

En cyklist (pendlare) susade om mig och är man inte förberedd är det nog det som får en ett haja till mest. Lyssnar inte på musik dessa mörka passager - vill ha koll på ljud. Annars är det inte mycket trafik på morgonkvisten. Det är en av de saker som är mest rofyllt med Solbacka. Så tyst och lugnt. Igår kväll var det bara blåsten som ven utanför, inga andra ljud. Extremt avstressande att leva och bo här ute. Man liksom hämtar energi och jag var nog inte beredd på att jag skulle få den känslan absolut varje gång jag kommer hit. Mycket positivt! Man uppskattar olika saker olika beroende på var man befinner sig i livet. Att bara se naturen inpå knuten, sjön åt andra hållet - det är en obeskrivlig förmån- värt otroligt mycket.

Beträffande morgonpromenaderna vänjer jag mig nog hursomhelst vid mörkret. Det är en mycket skön start på dagen - 7,5 km morgonpromenad innan jobbet startar. Framme kl. halv åtta. Jonas hämtade mig när han slutade. Kunde gå retur hem också, så klart, men eventuell ytterligare promenaden väljer jag att göra med Jonas istället för utan. Med pannlampor på gick vi en rejäl runda i Solbacka med omnejd. Det bästa med att vara två i mörker är att jag inte är något ängslig eller rädd - inte ens för vildsvin.

Ha en fin kväll! Vår tid är nu - i dubbel bemärkelse!!

Av Sofia - 21 oktober 2018 16:53

Startade dagen med en tidig hockeymatch o hajarna vann. Gott! Sedan var det inte lönt att gå o lägga sig så det blev gofrukost o en härlig promenad i skogen.

Söndag är en bra dag för museum och vi gjorde ett sådant besök idag. Å inte vilket som helst. Vi åkte till Jonas farbror Börje Karlsson och välkomnades med en god fika av honom o hans fru Kerstin. Sedan visade han sitt eller rättare sagt sina museum. Börje är nu 84 år och han har åkt 59 st Vasalopp. Den bedriften är verkligen värt en applåd och ett museum. Ett helt stall fullt av hans skidor, pjäxor, nummerlappar, medaljer och priser. Dessutom väl dokumenterat med mängder av foton o tidningsurklipp. Så kul att se och man blir så imponerad. Imponerad av dels alla Vasalopp han har åkt såklart och dels att han har sparat ALLT ifrån hela perioden. Min kusin Eva-Lena Frick var oxå med på ett hörn och hennes lilla-syster Mia återfanns på ett tidningsreportage.

Natur- och djurintresset ligger verkligen i släkten och han visade även det jaktmuseum han påbörjat. Han ägde ett sågverk förr i tiden och även här hade han påbörjat ett museum. Ett av rummen i ladugården var dokumentation av släkten på Hägnen, Landsbro.

Härligt engagemang från början till slut!!! Stort tack för titten Börje!! Å LYCKA till med det sextionde Vasaloppet. Respekt!

Nu är vi på hemväg och vi tänder en brasa!! Ha en fortsatt härlig söndag!

Kerstin o Börje Karlsson o Jonas

Jonas o Börje utanför museumet

Välbevarad utrustning och han har åkt på alla exemplar

Många priser har det blivit genom åren. Speciella medaljer o kransar efter 20, 30, 40 o 50 år

Eva-Lena var med på ett reportage när hon blev VD för Vasaloppet för några år sedan. Även hon har varit o besökt Börje på hans museum.

Massor roligt att läsa

Av Sofia - 20 oktober 2018 18:45

6 proppfulla säckar med löv har jag krattat idag. Hela framsidan. Baksidan är kvar. Det känns i kroppen nu kan jag säga. Det tog sina timmar o det kommer nog kännas mer i morgon. Det var befriande härligt att glida ned i badtunnan efter detta. Tillsammans med Jonas.

Har hunnit med hur mycket som helst idag. Jonas for till älgskogen kl 7 o jag var inte långt efter till frukostbordet. Fick se världens uppvisning av herr o fru ekorre i trädgården, de grejar med sina ekollon - hur söta som helst. Tyvärr var jag inte nog snabb med mobilen o kunde fånga dem.

En skön löpartur runt Torsa stenar med omnejd, läsa BU-handlingar o så jobbade jag en stund. Sedan tog jag mig då an lövet som fallit på gräsmattan. Känner mig obeskrivligt duktig. Å vilket gott väder! Trevliga pratstunder med goa grannar oxå. Lite dråpligt att två av mina f.d jobbarkompisar är grannar. Jobbade ihop i 13 år så man hade mycket kul ihop.

Nu puttrar älggrytan på spisen o jag är vrålhungrig. Förra årets älg dock, det blev inget för Jonas älglag i dag. Ser fram emot Så mycket bättre på TV. Hoppas de levererar några härliga hits denna säsong.

Ha en fortsatt god lördag!

Kväll i Lallybroch (Solbacka)

Av Sofia - 19 oktober 2018 18:37

Höjdpunkten politiskt sett var naturligtvis att Centern hamnar i styret men det finns en till. Igår var jag på resultatdialog på Parkskolan i Bodafors. Ett av de uppdrag som ingår när man är fritidspolitiker och resultatdialogen handlar om att ?öka kommunikationen mellan huvudmannens representanter (förtroendevalda, kontaktpolitiker), tjänstemän vid förvaltningen, rektorer och förskolechefer samt lärare?. Vi fokuserar på ett speciellt område, sitter med och lyssnar på hur verksamheten jobbar med just detta. Som politiker ska man gärna bidra med egna reflektioner efteråt. I går fokuserade vi på digitalisering och jag hade en go känsla i kroppen när jag åkte hem i bilen.

Vi var cirka 7-8 st och det var otroligt engagerade pedagoger och rektor samt två helt underbara elever som satt med. Härligt att höra hur de berättar om hur de använder datorer, iPads och att de anser att det höjer motivationen. Men de poängterade att det inte får bli för mycket. De vill fortfarande skriva med penna på papper och läsa böcker. Blev imponerad över hur väl insatta de var (dessa två tjejer gick i sexan) i källkritik och kritiskt förhållningssätt till fakta. Här känner jag att skolan har gjort ett jättejobb. Detta tar de naturligt med sig när skoltid övergår i fritid vilket är oerhört värdefullt.

Vi kan inte bromsa utvecklingen ? det är bara att hänga med men allt går så extremt fort och det händer så mycket. Vi måste nog lära oss alla - att ständigt fundera över digitaliseringens fördelar är och inte bara svälja precis allt. Det papperslösa kontoret har jag hört om nu i många år... Just det uttrycket är endast en vision - en dröm. System byts och dokumenthanteringssystem ersätter varandra. Jag tror jag bevarar mina pärmar som en säker back-up. Har tusen exempel (nästa) att ge och det skulle bli tröttsamt om jag rapade dem här.

Klumpen i magen fick jag när jag läste två insändare i tidningen under ?Ordet är fritt? i veckan. Förskolesituationen är ohållbar var överskriften. En förskollärare i Nässjö kommun beskrev sin arbetsdag och hur svårt det är att vara en bra pedagog i en allt för stor barngrupp. Hög arbetsbelastning och stressiga dagar. Jag är väl medveten om att barnantalet är för stort och att belastningen på personalen har nått en gräns. När man läser detta känner jag mig inte särskilt stolt. Samtidigt undrar jag hur vi ska få tag i 120 miljoner som uträkningen är, vad det skulle kosta i Nässjö kommun för att sänka antalet barn till skolinspektionens riktmärke. De där pengarna finns inte. Jag vet att många föräldrar har sina barn när de egentligen inte är i behov av en plats. Har skrivit om det så många gånger. De som ändå är föräldralediga och det större syskonet är under tre år. När man läser dessa artiklar förstår man inte varför någon frivilligt kan lämna barnet på förskolan om man verkligen inte behöver och ändå är hemma. Att både uppbära föräldrapenning och utnyttja en förskoleplats som är starkt subventionerad ? har samhället råd med detta? Jag tror inte på det, varken på kort sikt eller på lång. Det är barnen som får betala när de vistas i grupper där barnomsorg ersätts med barnförvaring. Är maxtaxan kanske för låg? Om det kostade mer att lämna barnen på förskolan kanske man skulle se över schemat på ett annat sätt? Frågorna är befogade för än hur gärna jag vill, löser vi inte förskolesituationen över natten.

Jag tar helg nu! Från allt! I Lallybroch. Bastu och skål och frid i hjärnan!

Fredagskväll i Solbacka. Vårt Lallybroch.

Av Sofia - 18 oktober 2018 19:14

går efter jobbet gjorde vi en tur till Jönköping och A6. Huvudsyftet var IKEA och spabutik på Solåscenter. När vi övertog huset i Spexhult ingick det ett spabad/spatunna. Väldigt trevligt och mysigt. Vi har redan badat några gånger och fyndigt skrivit ?dubbelbubbel? vilket är ett citat jag har snott. En gammal barndomsgranne och vän har lagt ut så fina bilder från sitt spa och när det dricks bubblor blir det ju dubbelbubbel. Tack Malena! Dock har jag i min okunskap inte varit riktig ärlig. Har googlat Viskan Spa och den varianten vi har är just ett spabad men utan bubblor. Det borde jag/vi förstått då det inte syns några hål för jetstrålar. Den knappen jag har tryckt på ett antal ggr är en liten behållare för aromadoft (om man nu hellre vill att det ska dofta tallbarr alternativt eucalyptus). Tallarna har vi ju runt knuten men de doftar inte så mkt kanske... Är inte så särskilt ledsen över förlusten av bubblorna. Det räcker fullt och gott med den underbara känslan att glida ned i 38 gradigt vatten och speja ut över Spexhultasjön. Resten av bubblorna kan jag ha i glaset! Å där kan jag för den delen även ha helt vanligt gott vatten.

Hur som helst ska man ju sköta den där tunnan och framförallt sköta vattnet. Då klor och annat medel var nästan slut i kassen i huset behövde vi få en påfyllning av diverse samt en lektion i hur man gör smidigast och bäst. Å det fick vi igår - på Pookungen på Solås Center. Fick och fick...det var inte billigt att utrusta sig med de olika medel vi behövde. PH-Up och klortabletter, filterrengöring och så något typ av mackapär för att mäta vattenkvaliteten. Det går att mäta med stickor men dessa sålde de inte där. Nu ska vi ta lite vatten i en behållare och med hjälp av små tabletter kolla om klor och ph är ok. 850 kr fattigare åkte vi därifrån och lektionen - ja, den bjöd hon på. Om man nu har ett bad och älskar att bada - ja, då får man se till att kunna göra det också. Dessutom räcker säkert inköpet ett bra tag framöver.

Sedan in på IKEA och det är ljuvligt att gå på detta ställe när klockan är halv sju en vardagskväll. Utan en massa människor omkring - då kan man verkligen tänka. Gå i gången utan att stöta ihop med x antal kundvagnar. Å vi hittade det vi skulle. Korgar till en tom garderob så det blir lite ordning i nya tvättstugan. Dessutom kröp det ned lite annat bra-att-ha-grejor i vagnen. Konstigt att det alltid blir så... Här är dock de flesta priserna mycket överkomliga. En fika på restaurangen, även den folktom, satt fint frampå kvällskvisten. Henry och Stella ville gärna gå in på A6 också. Hade gärna kunnat hoppa det men eftersom kylskåpet hemma var tomt sprang jag ihop den medhavda listan på Coop A6 på mindre än 20 min trots att jag inte hittar särskilt bra i den butiken. När jag skulle betala och rullbandet förde mina varor nedåt hade ett av mjölkpaketet börja läcka... Mindre kul. Men varför gråta över spilld mjölk? Alla ärende som vi önskade uträtta kunde vi sätta check på, samtidigt som vi fick oss en liten kvällsutflykt.

Ha en fortsatt bra torsdagskväll!

Många härliga stunder

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ SigridSofia med Blogkeen
Följ SigridSofia med Bloglovin'

Text o bild


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se